Šta je “Short selling”

Short selling kao trgovinski pojam ovih je dana ušao i u mejnstrim medije. Ova tema je posljednjih dana izuzetno aktuelna zbog događanja oko kompanije GejmStop.

Šort seling, kod nas poznatiji kao “šortanje” je način ulaganja u kojem se prvo prodaje ‘pozajmljena’ akcija (za pozajmicu se plaća naknada) ili vrijednosni papir da bi se kasnije, kad joj cena padne, kupila, piše portal SEEbiz.

Zarada se ostvaruje na razlici između prodajne (više) i kupovne (niže) cijene. Ulagači ustvari, očekuju pad cijene akcije i na tome zarađuju.

Matematička formula kratke prodaje relativno je jednostavna. Prema zadatim postavkama mrežni brokeri uvjek prikazuju neto dobitak ili gubitak na trgovinskim platformama. Što je niža cijena otkupa vaših dionica u odnosu na vašu prodajnu cijenu, to se više novca zarađuje. Drugim riječima, što je niža cijena akcije koja se prodaje kratko, to je veća vjerovatnoća da ćete postići značajan dobitak.

Kada je najbolje vrijeme za Short? Nažalost, niko ne može predvidjeti budućnost. Međutim, postoje određeni scenariji u kojima se short sell akcije mogu pokazati korisnim.

Izdvajamo tri scenarija u kojima šortanje može biti dobar potez:

1. Finansijski krah na tržištu

Sjećate se finansijskog kraha iz 2008. godine? Dvanaest godina nakon toga došla je koronakriza, pa smo u februaru prošle godine bili svjedoci oštrog berzanskog pada. Neki kažu da ga možemo očekivati ponovo, poput, na primjer, Džeremija Grantama. Padovi se događaju, iako ne tako često. Međutim, sve je u tome da budete spremni, pa ako se dogodi, znate što trebate da uradite.

2. Skandal u kompaniji

Ovaj se scenario događa češće od finansijskih nesreća. Sjetite se Folksvagenovog skandala sa emisijom dizela 2015. godine? Ili iz nešto bliže prošlost skandal sa Wirecardom.

3. Loši poslovni rezultati kompanije

Svakog kvartala javna preduzeća objavljuju svoje izveštaje o zaradi. Analitičari daju svoje procjene koliki će, između ostalog, biti i iznos zarade po akciji i prihoda.

Ako kompanija posluje ispod očekivanja tržišta, posljedica će vjerovatno biti ta da će vlasnici dionica poželjeti da prodaju svoje udjele, dok će, istovremeno, neki drugi pokrenuti nove kratke pozicije. Nakon niza loših izvještaja o zaradi, firma bi mogla početi da pokazuje odlike padajućeg trenda.

Check Also

Zaposleni Telekoma učestvovali u čišćenju obale Morače

Volonteri Crnogorskog Telekoma učestvovali su danas u akciji čišćenja obale Morače, koju je povodom Međunarodnog …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *