Petina planete bi mogla da ima digitalne valute za tri godine

Dodajte komentar

Centralne banke koje predstavljaju petinu svjetske populacije vjerovatno će izdavati sopstvene digitalne valute u naredne tri godine, pokazalo je istraživanje krovne grupe centralnih banaka, Banke za međunarodna poravnanja (BIS), piše agencija Rojters.

Fizička upotreba gotovine opada na globalnom nivou, a vlade širom svijeta žele da se “odbrane od pretnje njihovim moćima štampanja novca” koju predstavljaju kriptovalute, navodi se u istraživanju.

Istovremeno, centralne banke koje su prihvatile negativne kamatne stope razmatraju da li bi digitalna gotovina mogla da se koristi za sprovođenje ove “radikalne politike”, prenosi portal Novaekonomija.rs.

BIS-ovo istraživanje u kome je učestvovalo 65 centralnih banaka pokazalo je da 86 odsto njih razmatra prednosti i nedostatke digitalnih valuta. Istraživanje pokazuje da su centralne banke u ekonomijama u razvoju naklonjenije digitalnim valutama od banaka u jačim ekonomijama.

U oktobru prošle godine, Bahami su postali prva zemlja koja je lansirala digitalni novac opšte namjene, pod nazivom Sand Dollar. Brojne veće zemlje takođe su testirale uvođenje digitalne valute, među kojima je najveća Kina.

Petina centralnih banaka iz glavnih ekonomija koje su odgovorile na istraživanje reklo je da je izdavanje digitalnih valuta “moguće” u kratkom ili srednjem roku, u poređenju sa samo jednom bankom prošle godine.

Narodna banka Kine je u avgustu proširila testiranje svoje digitalne valute (Renminbi) na svoja tri najveća urbana regiona, koja zajedno sadrže 400 miliona ljudi.

Predsjednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard rekla je prošle nedjelje da ECB nastavlja sa radom na svom digitalnom euru, pored toga švedska E-Kruna napreduje, a šef američke Federalne rezerve Džerom Pauel rekao je da “eksperimentišu” sa digitalnim dolarom.

Međutim, istraživanje BIS-a je takođe pokazalo da više od četvrtine centralnih banaka trenutno nema ovlašćenje da izdaje svoje digitalne valute, a oko 48 odsto njih još uvjek nije sigurno.

Dok oko 60 odsto smatra da je malo vjerovatno da će izdati bilo koju vrstu digitalne valute u kratkom ili srednjem roku.

U cjelini, međutim, “centralne banke prelaze u naprednije faze izdavanja digitalnih valuta, prelazeći od konceptualnog istraživanja do praktičnog eksperimentisanja”, zaključuje se u istraživanju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *