Pariz pozvao Berlin da napusti Severni tok 2 kao odgovor na hapšenje Navaljnog

Francuska je pozvala Njemačku da napusti projekat gasovoda Sjeverni tok 2 sa Rusijom kao odgovor na hapšenje opozicionara Alekseja Navaljnog i gušenje demonstracija.

„Oduvjek smo govorili da izražavmo sumnju u vezi sa ovim projektom“, rekao je državni sekretar za evropske poslove Kleman Bon za za Frans Enter.

SAD i više evropskih zemalja protiv su gasovoda Sjeverni tok 2, tvrdeći da će njegovim završetkom Evropa postati zavisna od Rusije.

Pitanje je na stolu i posle navodnog trovanja Alekseja Navaljnog, njegovog hapšenja po povratku u Rusiju 17. januara i gušenja demonstracija pristalica Navaljnog.

Evropljani razmatraju usvajanje novih sankcija protiv Rusije, ako ruski predsjednik Vladimir Putin nastavi sa represivnim mjerama protiv opozicije, navodi Frans pres.

Bon je upozorio da sankcije možda nisu dovoljne i da je projekat Sjeverni tok možda opcija koja može da se razmotri.

On je, međutim, dodao da bi takva odluka bila na Njemačkoj budući da gasovod Sjeverni tok stiže do Njemačke.

Radovi na izgradnji dionice gasovoda Severnitok 2 u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Njemačke završeni su krajem decembra. Sjeverni tok 2 će ići gotovo istom rutom kao Severni tok, prelaziće ekonomske zone i teritorijalne vode pet zemalja – Rusije, Finske, Švedske, Danske i Njemačke.

Ruska policija uhapsila je juče više od 5.300 demonstranta koji traže oslobađanje opozicionara Alekseja Navaljnog.

Na proteste je, kao i prošlog vikenda, izašlo nekoliko desetina hiljada ljudi koji su skandirali slogane protiv predsjednika države Vladimira Putina.

Izvor: rs.n1info.com

Check Also

Elektroprivreda će tražiti preuzimanje Kombinata aluminijuma

Iz Elektroprivrede (EPCG) razmišljaju o preuzimanju upravljanja Kombinatom aluminijuma (KAP) čime bi garantovali zarade zaposlenima …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *