Najluđa nedjelja u istoriji tržišta kapitala

Dodajte komentar

Iza nas je jedna od najšizofrenijih sedmica u istoriji finansijskih tržišta, koji je u nebo podigao određenehartije od vrijednosti  (ističu se dionice GameStopa), kao i kriptovalute (dogecoin).

Događaj je kreirao internet forum Reddit ili pozivi u sve uticajnijoj zajednici Wallstreetbets (klađenje na Wall Streetu) da korisnici neumorno kupuju određene dionice (prvenstveno dionice dobavljača video igara GameStop) i suprotstave se profesionalnim investitorima koji su kratko prodavali (shortali) u očekivanju nižih cijena. Na kraju su veliki igrači, ne samo ostali bez zarade, već zaglibili u dubokom blatu gubitaka (posebno Melvin Capital).

“Ako ustrajete u stiskanju, cijena će sigurno rasti. Ne dajte naloge za prodaju! Možemo promijeniti svoj život ako se spojimo”, bio je jedan od poziva na Redditu.

Milioni dolara kradu nam se samo da bismo pomogli ljudima koji decenijama imaju berze za svoje kockarnice, nastavljaju.

Da bi bilo lakše razumjeti: kada prodavci koji shortuju (više ne koriste ovu strategiju samo obučeni profesionalni investitori) “otkriju” da tržište ne ide u smjeru u kojem su očekivali (u ovom slučaju: da cijena dionice i dalje raste), moraju završiti svoju igru (kako bi ublažili štetu), a zatvaranje lanaca pozicija rezultira takozvanim kratkim stiskanjem, što rezultira još jačim rastom cijena dionica. Mali ulagači na Redditu shvatili su o čemu se radi, iako to neki nazivaju glupim novcem.

Njihova snaga raste. Prema procjenama UBS-a, ukupno petina ukupnog prometa dionicama navedenim u New Yorku prošle godine. Više od polovine onih koji imaju otvoren račun u Robinhoodu (diskontni broker) posjeduje barem jednu GameStopovu dionicu. Ljeti se još tim dionicama trgovalo po samo nekoliko dolara, a ovog mjeseca cijena je porasla na gotovo 500 dolara. Sredinom nedjelje bio je nevjerovatnih 1.700 posto veći nego početkom siječnja.

Nakon što je aplikacija Robinhood (ironično, budući da je pravi Robin Hood uzeo bogatima i davao siromašnima) u četvrtak privremeno zabranila trgovanje s trinaest dionica, gdje je stiskanje bilo očigledno, samo je pogoršala stvari jer je izazvalo bijes među korisnicima Reddita.

“Manipulacije američke Federalne rezerve koje su preplavile propale banke i kompanije s milionima dolara su u redu, ali kad korisnici Reddita uzrokuju eksploziju dionica GameStop-a, to treba zaustaviti i regulisati tržište”, kaže se u jednom mišljenju.

Korisnici ovog foruma uglavnom su mladi ljudi koji već prolaze kroz drugu finansijsku krizu i osjećaju se prevareno.

“Apsurdno! Regulatori nas sprečavaju u trgovanju kako bismo zaštitili hedge fondove s Wall Streeta. Kradu milione dolara samo da bi pomogli ljudima koji decenijama imaju berze za svoje kockarnice.”

“Uklonite ograničene prodajne naloge ako želite da GME (GameStop) leti na Mjesec”, bio je jedan od poziva Reddita u petak, gdje opisujući koliko velika dionica može dobiti, vole da povlače paralele s raketnim letom na Mjesec.

TV voditelj Charles Payne takođe je napao Robinhood u tvitu: “Nemojte se zvati Robin Hood ako ste okrenuli leđa stanovnicima Sherwooda nakon jednog poziva šerifa iz Nottinghama.” U petak je Robinhood ponovo dopustio trgovanje “problematičnim” dionicama, ali u ograničenoj mjeri. Milenijalci uključeni u naduvavanje većine “skraćenih” dionica spremni su da idu do kraja i, ako je potrebno, rizikuju i bilo kakvu uštedu. Njihov moto je YOLO (Živiš samo jednom). Uvjereni su da je svijet nepravedan i da sada moraju iskoristiti svoj trenutak.

Primjer pokazuje da je sistem truo iznutra. Pravila nisu ista za sve. Hedge fondovima dopušta se više nego prosječnom investitoru, koji sada u svjetlu opšteg nezadovoljstva vidi način na koji može odgovoriti na ono što oni smatraju nepravednim u regulaciji finansijskog tržišta.

Događaji povezani s neviđenim rastom dionica GameStopa, AMC Entertainmenta (rast od 300% samo u srijedu), America Airlinesa, BlackBerryja i s tim povezani gubici koji su pogodili hedge fondove, takođe su potresli cijene dionica na Wall Streetu. U srijedu je Dow Jones izgubio više od 600 bodova, odnosno dva posto, jer su veliki ulagači morali prodati dionice kako bi pokrili gubitke koje su im priuštili nesretnim kratkim pozicijama.

Najnovija procjena (sredinom nedjelje) bila je da su gubici short trgovaca dostigli 71 milijardu dolara. U četvrtak je Wall Street već obilježio lijep rast indeksa, ali u petak je opet značajno pao, a Dow Jones završio je negativnu nedjelju (ukupan gubitak od 3,3%) ispod 30 hiljada bodova nakon klizanja od 2%.

Izvor: Seebiz.eu

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *