Brojevi telefona Fejsbuk korisnika prodaju se za 20 dolara?

U problemu su korisnici iz više od 15 zemalja, koji su povezali broj s nalogom prije avgusta 2019.

Baza podataka puna telefonskih brojeva korisnika Fejsbuka našla se u rukama sajber kriminalca, koji ih prodaje putem Telegram bota, navodi Motherboard.

Čovjek koji se iza svega nalazi tvrdi da ima podatke 533 miliona korisnika, a oni su procurjeli zbog ranjivosti Fejsbukovog sistema, koja je sanirana 2019, prenosi Startit.rs.

Putem ovog bota, zapravo je omogućeno da neko unosom Fejsbuk ID-a pronađe telefonski broj osobe ili obratno. Da biste to uradili potrebno je da platite 20 dolara, koliko košta jedan token, koji će vam otključati samo jedan Fejsbuk ID, odnosno broj telefona. Naravno, postoji mogućnost da se kupi 10.000 tokena, a tada je cijena po tokenu pet dolara.

Bot je aktivan najkasnije od 12. januara ove godine, a podaci kojima omogućava pristup su iz 2019. Takav podatak može biti bajat, ali korisnici ne menjaju brojeve telefona tako često. U bazi se nalaze i kontakti onih koji su zahtijevali dvofaktorsku potvrdu indentiteta prilikom prijavljivanja, odnosno oni koji su nakon unosa šifre, unosili i pin koji bi im stizao na broj telefona, kako bi se ulogovali.

U opasnosti su korisnici koji su svoj broj telefona povezali s mrežom prije avgusta 2019, a ovaj sajber kriminalac kaže kako su u bazi korisnici iz više od 15 zemalja.

Check Also

Lučić: Cilj nam je da se širimo na nova tržišta, kao što su Sjeverna Makedonija, Njemačka i Švajcarska

Vladimir Lučić, generalni direktor Telekoma Srbija, učestvovao je na Regionalnoj konferenciji o trendovima u telekomunikacijama …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *