Pripravnici u Montenegro Airlinesu morali da traže nove poslodavce

Dodajte komentar

U okviru Programa stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem, devet osoba trebalo je sredinom mjeseca da počne sa devetomjesečnim stažom u “Montenegro airlinesu”.

“Usljed novonastale okolnosti koja se odnosi na odluku Vlade da u daljem periodu neće podržati postojanje nacionalne avio-kompanije, te obustave saobraćaja koja je uslijedila, korisnike smo obavijestili da je izvjesno da do stručnog osposobljavanja u ‘Montenegro airlinesu’ neće doći,” kazali su “Vijestima” iz njihovog medijskog centra.

Iz Vlade je 24. decembra saopšteno da nemaju nijedan zakonski osnov da produže rad “Montenegro airlinesu” i da će umjesto toga osnovati novu avio-kompaniju.

Tačno mjesec ranije predstavljena je lista više od 3.000 korisnika, koji su od 15. januara do 15. oktobra trebalo da odrade devetomjesečni staž.

Među njima su u sektoru komercijalnih poslova nacionalne avio-kompanije trebalo da budu dvije osobe koje su završile ekonomiju i jedna koja je završila menadžment u turizmu, u sektoru za održavanje vazduhoplova dvojica sa smjera elektronika, telekomunikacije i računari a jedan sa energetike i automatike, u sektoru zemaljske operative jedna osoba sa smjera saobraćaj, a u PR i brending centru osoba koja je završila engleski jezik književnost.

U cilju izbora drugog poslodavca, iz medijskog tima “Montenegro erlajnsa” su kazali da su ovih devet korisnika uputili da se obrate Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta.

“Napominjemo da smo od ukupno devet korisnika od njih sedam dobili odgovor da su kontaktirali Ministarstvo ili Upravu za kadrove, dok dvoje korisnika nije odgovorilo kompaniji na poslati mejl, kako bi dobili povratne informacije”, kazali su “Vijestima” iz medijskog centra.

Uprava za kadrove, Zavod za zapošljavanje i Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta pokušavaju da ovim korisnicima obezbijede stručno osposobljavanje u skladu sa zakonom i kvalifikacijama koje su stekli, te na taj način obezbijede korisnicima zamjenu. Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija je isključivo tehnička podrška na ovom projektu, te postupa isključivo po nalogu Ministarstva prosvjete.

Iz Ministarstva javne uprave kazali su “Vijestima” da je do sada za najmanje četvoro njih nađen drugi poslodavac, a to su “Fly Montenegro ground holding”, Univerzitet Mediteran, “Autoboja” i Atlantski savez.

Za ostale korisnike se, takođe, pokušava naći adekvatan poslodavac kod kojeg bi ove godine korisnici uredno završili stručno osposobljavanje, na koje su stekli pravo. To su potvrdili i iz Uprave za kadrove i iz Ministarstva prosvjete. “Ukoliko neko ostane bez poslodavca, moći će sljedeće godine opet da aplicira, ali se iskreno nadamo da ćemo uspjeti da pozitivno riješimo sve zahtjeve”, kazali su iz resora prosvjete.

Prema podacima sa eUprave, u dva kruga prijavljivanja ukupno 3.261 korisnik dobio je šansu da učestvuje u programu.

Oni će u toku stručnog osposobljavanja primati naknadu u iznosu od 50 odsto prosječne zarade u Crnoj Gori za prethodnu godinu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *