“Tojota“ prebrza za “Folksvagen“ – japanski gigant ponovo prodao najviše automobila na svijetu

Dodajte komentar

Japanska kompanija je povratila titulu proizvođača automobila koji je prodao najviše vozila u jednoj godini, a najnoviji rezultati pokazuju prednost u odnosu na “Folksvagen” grupu, prenosi Si-En-En.

“Tojota” je prodala 9,5 miliona vozila širom svijeta 2020. godine, uključujući “dajhacu” i “hino” linije. “Folksvagen”, koji posjeduje “Audi”, “Škodu” i “Porše”, isporučio je prošle godine 9,3 miliona vozila.

Veliki proizvođači automobila godinama su se nadmetali za globalnu krunu. “Tojota” je još 2013. godine prestigla “Dženeral motors” u prodaji. Dvije godine kasnije, “Folksvagen” je stigao japansku kompaniju, iako je vrh rang-liste ostao nepromenjen.

Međutim, njemački gigant je 2017. zvanično prestigao “Tojotu”.

Iako je povratak na vrh rang-liste dobra vest za tu kompaniju, to ne znači da je japanski proizvođač izvan opasnosti.

Naime, tokom protekle godine, pandemija koronavirusa je urušila prodaju i poremetila lance snabdijevanja širom automobilske industrije.

“Tojotine” isporuke pale su za 11,3 odsto u 2020. u odnosu na prethodnu godinu, dok je “Folksvagen” isporučio 15,2 odsto manje automobila nego 2019.

Sada se proizvođači automobila suočavaju sa kritičnim nedostatkom poluprovodnika koji prijeti da zakoči proizvodnju.

Najveći proizvođači automobila i dalje zarađuju novac.

“Folksvagen” je prošle nedjelje saopštio da je dobit za 2020. godinu premašila 12 milijardi dolara, ukazujući na oporavak u drugoj polovini godine.

Kompanija je takođe ukazala na blagi rast udjela na svjetskom tržištu, kao i na veliki skok u kupovini električnih automobila i hibrida.

“Tojota” još nije objavila svoje finansijske rezultate za 2020. godinu.

Izvor: RTS

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *