Druga online UPSHIFT radionica

Laboratorija inovacija za mlade „Kreaktivator“ organizuje drugu online UPSHIFT radionicu, za koju se mogu prijaviti timovi iz čitave Crne Gore. UPSHIFT predstavlja intenzivnu, četvorodnevnu radionicu na kojoj deset odabranih timova uči kako da, od prepoznatog problema, prođe kroz sve bitne korake koji vode do kreiranja inovativnog rješenja, a sve to uz pomoć mentora. Kombinacijom kreativnog i inovativnog rada, konstantnim učenjem novih stvari, Laboratorija se trudi da pomogne mladima i adolescentima da pruže sopstveni doprinos poboljšanju stanja u lokalnim zajednicama.

Online UPSHIFT radionica će se održati tokom dva uzastopna vikenda – prvi dio radionice održaće se 27. i 28. februara, dok će se drugi dio održati 6. i 7. marta.

Kako se prijaviti za drugu online upshift radionicu?

Mladi ljudi i adolescenti, koji imaju između 13-19 godina i dolaze iz neke od opština u Crnoj Gori imaju pravo učešća na online UPSHIFT radionici. Prijave za online UPSHIFT radionicu se mogu pronaći na sajtu www.kreaktivator.me. Forma je vrlo jednostavna i sastoji se iz sljedećih koraka:

  • Identifikacija prepoznatog problema iz lokalne zajednice;
  • Opis (pojašnjenje) problema kroz kratku, realnu priču iz svakodnevnice;
  • Tri uzroka prepoznatog problema.

Rok za prijavu je 14. februar 2021godine. Moguće je prijaviti i više ideja/problema, pri čemu je za svaku ideju neophodno ispuniti posebnu prijavu.

Ovoga puta imajući u vidu trenutnu situaciju sa virusom COVID-19, Laboratorija inovacija za mlade „Kreaktivator”, odlučila je da drugu online UPSHIFT radionicu organizuje preko Zoom i Miro aplikacije. Deset timova koji budu odabrani za učešće na online UPSHIFT radionici, imaće priliku da, zajedno sa dodijeljenim mentorom, prođu postupno sve faze u procesu rješavanja problema. Osim novih poznanstava i druženja, naučiće mnogo o planiranju projekata, metodologijama koje se tiču analiziranja problema, budžetiranja, održivosti projekta itd. Poslednjeg dana radionice, svaki od timova će imati priliku da rješenje do kog su došli prezentuje pred žirijem. Žiri će odabrati 5 rješenja za koja smatra da najbolje rješavaju dati problem i da su pogodna za realizaciju, i dodijeliti im grant u iznosu od 2 000 EUR za implementaciju.

O Laboratoriji inovacija za mlade “Kreaktivator”

UNICEF je 2010. godine pokrenuo globalnu mrežu laboratorija za inovacije (Innovation Labs), prepoznajući da je za najbolju primjenu inovativnih rješenja potrebno duboko razumijevanje svih slojeva društva. Njen cilj je da prepozna i podrži mlade ljude i adolescente koji se suočavaju sa izazovima u lokalnoj zajednici i žele da ih riješe kroz inovativne ideje uz korišćenje dostupnih tehnologija.

“Kreaktivator” je dio šireg Programa Ujedinjenih nacija za osnaživanje mladih, pod nazivom “Kreaktivacija”, koji ima za cilj da doprinese kreiranju okruženja koje će osnažiti i motivisati mlade ljude da koriste postojeće i stvaraju nove prilike kako za lični, tako i za rast i razvoj cjelokupnog društva.

Laboratorija inovacija za mlade “Kreaktivator” je inicijativa nastala pod okriljem UNICEF-a, finansirana od strane ING-a i podržana od Ministarstva prosvjete, a implementirana od strane NVO Digitalizuj.Me.

Check Also

Elektroprivreda će tražiti preuzimanje Kombinata aluminijuma

Iz Elektroprivrede (EPCG) razmišljaju o preuzimanju upravljanja Kombinatom aluminijuma (KAP) čime bi garantovali zarade zaposlenima …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *