Razgrabljene slovenačke obveznice s rokom dospjeća 60 godina

Dodajte komentar

Slovenija se juče na međunarodnom finansijskom tržištu zadužila za 500 miliona eura putem državnih oobveznica sa šezdesetogodišnjim dospijećem, što je najduža ročnost do sada, objavilo je slovensko Ministarstvo finansija.

– Izdate su 60-godišnje euroobveznice s prinosom do dospijeća od 0,70 posto i kuponskom stopom od 0,6875 posto u vrijednosti od 0,5 milijardi eura. To je usporedivo sa zemljama kao što su Francuska i Belgija, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Prema njihovim riječima, nastavlja se dugoročno investiciono povjerenje u obveznice Republike Slovenije.

– Investitori imaju povjerenja u vladine odluke i akcije za ublažavanje posljedica epidemije Covid-19 na građane i ekonomiju, dodali su.

U ponedjeljak je Ministarstvo finansija objavilo da je Slovenija dala BNP Paribas, Deutsche Bank, Goldman Sachs Bank Europe SE i HSBC mandat za organizaciju izdavanja nove euroobveznice koja dospijeva 2081.

Uprkos nedavnim globalnim previranjima, tržišni su uslovi bili relativno povoljni, objasnili su.

– Zbog pozitivnog odgovora investitora, Slovenija je otvorila knjige narudžbi u srijedu ujutro, dodali su.

Bilo je više od 4,3 milijarde eura narudžbi više od 150 visokokvalitetnih investitora. Prinos do dospijeća od 0,70 posto ekvivalentan je rasponu na 30-godišnju njemačku referentnu obveznicu sa rokom dospijeća u avgustu 2050. godine od 82,8 baznih poena, objasnilo je Ministarstvo.

Najviše ulagača (34 posto) u novu slovenačku obveznicu dolazi iz Njemačke i Austrije, a slijede ih ulagači iz Francuske, Velike Britanije i Irske. Četiri posto kupaca su iz Italije, po tri posto iz Skandinavije i Slovenije, a jedan posto iz zemalja Beneluksa. Amerikanci i ostali čine 14 posto investitora, a ostatak Evrope 11 posto. Prema institucionalnoj raspodjeli investitora, situacija je sljedeća: 67 posto su upravitelji fondova, osiguravajuća društva i penzijski fondovi, 13 posto banke, sedam posto službene institucije, a 13 posto ostali.

Izdata obveznica ima najduži rok od svih u regionu Centralne, Jugoistočne i Istočne Evrope.

(Indikator.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *