Direktor Goldman Saksa kažnjen smanjenjem plate za 10 miliona dolara

Dodajte komentar

Američka investiciona banka Goldman Saks smanjila je godišnju platu izvršnom direktoru Dejvidu Solomonu za 10 miliona dolara ili 36%, kao kaznu zbog uloge banke u jednom od najvećih finansijskih skandalu u svijetu kojem je učestvovao malezijski državni investicioni fond, poznat kao 1MDB.

Investiciona banka Goldman Saks pristala je da plati skoro 3 milijarde dolara kazne nakon što se izjasnila krivom za optužbe o kršenju američkih antikorupcijskih zakona u masovnom skandalu sa malezijskim investicionim fondom.

Solomonov kompenzacioni paket smanjen je na 17,5 miliona dolara za 2020. godinu, u odnosu na 27,5 miliona dolara koliko je dobio 2019. godine, navodi se u najnovijem američkom izvještaju o hartijama od vrijednosti.

U oktobru je banka najavila da će se Solomon suočiti sa smanjenjem plata, zajedno sa drugim rukovodiocima, uključujući finansijskog direktora Stivena Šera i izvršnog direktora Džona Valdrona, u svetlu nalaza istrage.

Šerova plata smanjena je na 15,5 miliona sa 22,5 miliona u 2019. Valdronova zarada smanjena je na 18,5 miliona, sa 24,5 miliona u 2019. Ukupna plata trojice rukovodilaca za 2020. godinu smanjena je za 24 miliona kao odgovor na skandal.

„Iako niko od njih nije bio umiješan ili svjestan učešća firme u bilo kojoj nedozvoljenoj aktivnosti u vrijeme kada je firma ugovarala transakcije obveznicama od 1MDB, Odbor posmatra stvar sa 1MDB kao institucionalni neuspijeh, koji nije u skladu sa visokim očekivanja koja ima za firmu“, saopštila je banka.

Skandal se odnosi na prodaju obveznica koju je Goldman Saks organizovao i potpisao za 1MDB, iz čega američko Ministarstvo pravde tvrdi da je ukradeno 4,5 milijardi dolara.

Kinesko-malezijski finansijer Lov Taek Džo, poznatiji kao Džo Lov, smatra se jednim od glavnih organizatora prevare sa 1MDB. Uprkos tome što nikada nije imao formalni položaj u fondu, on je navodno igrao ključnu ulogu u aktivnostima. Američko ministarstvo pravde optužilo je malezijskog finansijera da je smislio zavjeru za preusmjeravanje novca iz fonda na bankovne račune bivšeg premijera Malezije Nadžiba Razaka.

Izvor: BIZLife

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *