Mustier

Andrea Orcel nominovan za nasljednika Jean Pierre Mustiera na čelu UniCredita

Upravni odbor UniCredit SpA jednoglasno je nominovao Andreu Orcela za izvršnog direktora (CEO), koji treba da zamijeni odlazećeg izvršnog direktora, Jean Pierre Mustier-a.

Prijedlog za njegovo imenovanje biće dat na odobrenje na predstojećoj Skupštini društva 15. aprila 2021. Nakon odobrenja, Odbor će potvrditi njegovo imenovanje za izvršnog direktora.

Pedesetsedmogodišnji Orcel vrqaća se u banku u kojoj je bio u nje njenim počecima radeći na spajanju UniCreditoa i Credito Italiana, iz kojih je 1998. godine stvoren UniCredit, podsjeća Reuters.

Italijanski bankar izdvojio se kao jaki kandidat u trci za nasljednika Francuza Mustiera zahvaljujući podršci nekoliko međunarodnih i grupe italijanskih dioničara na čelu s magnatom Leonardom Del Vecchiom.

Mustier je ostavku najavio u novembru prošle godine nakon sukoba s odborom oko strategije.

Od 2012. do 2018. godine Orcelo je bio šef odjela za investiciono bankarstvo u švajcarskom UBS-u a potom je trebao preuzeti kormilo u španskom Santanderu ali se taj plan izjalovio zbog nesuglasica oko naknada.

Njegov dolazak u UniCredit vremenski se poklapa s pregovorima italijanske vlade i UniCredita o preuzimanju posrnulog zajmodavca Monte dei Paschija, koji je država spasila 2017. godine i sada ga mora privatizovati.

(Indikator.ba)

Check Also

Onlajn prodaja u SAD za “Crni petak” opala prvi put u istoriji

Onlajn prodaja tokom “Crnog petka”, nezvaničnog praznika potrošnje koji slijedi nakon američkog Dana nezavisnosti, po …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *