Sberbank se sprema da lansira sopstvenu kripto valutu do proljeća

Najveći ruski zajmodavac, Sberbank, podnio je zahtjev nacionalnom finansijskom regulatoru za uspostavljanje blockchain platforme za sopstveni digitalni token pod nazivom Sbercoin. Projekat bi mogao biti pokrenut već ovog proljeća.

Sberbank je početkom godine poslala prijavu za platformu Centralnoj banci Rusije, otkrio je ranije ove nedjelje direktor Transakcionog poslovnog odjeljenja Sergej Popov. Rekao je da je registracija zahtijevana zakonom o digitalnoj finansijskoj imovini koji je u Rusiji stupio na snagu 1. januara.

„Banka je tehnološki spremna za rad sa takvom fiat valutom“, rekao je Popov, dodajući da je zajmodavac već završio interno istraživanje i zaključio da „rješenje“ djeluje.

Prema Popovu, postupak registracije obično traje oko 45 dana. Ako od centralne banke ne dobiju primjedbe, velike su šanse da će token biti lansiran na proljeće, rekao je on.

Međutim, Sberbank još uvijek mora da riješi neka pitanja povezana sa digitalnom valutom, poput oporezivanja digitalne finansijske imovine, kao i načina na koji se token može koristiti. Prema glavnom menadžeru banke, Sbercoin se može koristiti kao „digitalna mjenica“, jer ovaj obrazac može otvoriti „nove mogućnosti“ ako mijenja papirnu.

Bankarski gigant je prvobitno lansirao ideju o izdavanju sopstvene digitalne valute prošle godine. U novembru je izvršni direktor Njemačke Gref najavio da bi ga banka mogla pokrenuti kao „eksperiment“ 2021. godine. Ranije je Popov otkrio da bi Sbercoin u stvari mogao biti stabilni novac. Za razliku od bitkoina i drugih kripto valuta, stablecoini su vezani za fiat valute, a token Sberbanke će biti vezan za rusku rublju.

Izvor: Logicno.com

Check Also

Može li Evropa da napravi svoj Amazon?

Predsjednik Francuske, Emanuel Makron (Emmanuel Macron)  izložio je prošle nedjelje ambiciozan plan da Evropa do …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *