Lagard: Oporavak od pandemije možda bude odložen

Predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard nada se da će 2021. i dalje biti godina ekonomskog oporavka od pandemije, uprkos strogim blokadama i zabrinutosti zbog pojave novih sojeva kovida-19.

„Nadamo se da je 2021. još uvjek godina oporavka, ali u dvije faze. Prva faza je očigledno ona koja će i dalje biti opterećena vrlo visokim nivoom neizvjesnosti“, rekla je Lagard na panelu na 51. Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu, koji se zbog globalne zdravstvene krize prvi put održava u virtuelnom formatu od 25-29. januara.

Eurozona je suočena sa rastom broja slučajeva koronavirusa, poštravanjem mjera ograničenja i sporim uvođenjem vakcina, što nanosi dodatnu ekonomsku štetu regionu, za koji se procenjuje da je prošle godine zabilježio pad veći od 7,0 posto.

Prema Lagardovoj, sadašnje ekonomsko okruženje „tek treba da pređe most koji vodi do oporavka, a čini se da će prelazak tog mosta biti malo odložen, ali ne bi trebalo da bude izbačen iz kolosjeka“, prenosi CNBC.

Najnoviji ekonomski podaci ECB nagovještavaju privredni pad u posljednjem kvartalu 2020, što će, prema mišljenju Lagardove, „imati uticaj i na prvi kvartal 2021“.

Evropska centralna banka je u decembru procijenila da će bruto domaći proizvod eurozone u 2021. godini iznositi 3,9 posto, a naredne godine 2,1 procenat, ali te prognoze u velikoj mjeri zavise od razvoja situacije s pandemijom i od brzine vakcinisanja građana.

Čak i kada region jedinstvene valute dođe do tačke da ekonomije zemalja članica mogu u potpunosti da ukinu restriktivne mjere, postojaće dodatni izazovi da se osigura solidan ekonomski rast.

„Ekonomija o kojoj govorimo nije više ona ista“, dodala je šefica ECB.

Prošle nedjelje, ECB je odlučila da zadrži na nepromijenjenom nivou svoj ogroman paket monetarnih podsticaja. Njen pandemijski program hitne kupovine obveznica, koji bi mogao da potraje do marta 2022, iznosi čak 1,85 biliona eura i ima za cilj pružanje podrške vladama eurozone s jefitnijim troškovima zaduživanja.

Kamatne stope Evropske centralne banke takođe su ostale na istorijski najnižim nivoima kako bi se dodatno podstaklo kreditiranje u regionu.

(Bankar.rs)

Check Also

OTP grupa započinje saradnju sa 15 startup kompanija

U četvrtoj seriji svog Startup partnerskog programa, OTP grupa započinje tromjesečnu saradnju sa 15 razvijenih …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *