Izvršni direktor Morgan Stanleyja najbolje plaćeni američki bankar

Izvršni direktor Morgan Stanleyja James Gorman postao je najbolje plaćeni američki bankar. Godišnja plata narasla mu je 22 posto, odnosno za šest miliona dolara.

Šef Morgan Stanleyja za obavljen posao na Wall Streetu u 2020. godini plaćen je čak 33 miliona  dolara, a u 2019. godini primio je 27 miliona dolara. Kako navodi Reuters, u toj je godini njegova plata bila pala za sedam posto.

Zapravo, struktura Gormanovih primanja izgleda ovako: temeljna plata je 1,5 miliona dolara, bonus u novcu 7,8 miliona dolara te nagrade u dionicama od gotovo 24 miliona dolara. Dvije trećine nagrade u dionicama vezano je za rezultate. Oni su bili fantastični, a odbor direktora to je nagradio.

Pod njegovim vodstvom prošla godina za Morgan Stanley bila je rekordna po ostvarenom finansijskom rezultatu, s neto dobiti od 11 milijardi dolara (rast 22 posto) i s povratom na dionicu od 15,2 posto. Godišnji prihod je bio 48,2 milijarde dolara i rastao je 16 posto, što im je donio skok berzi te val spajanja i izlistavanja nastao nakon prvobitnog šoka tržišta zbog pandemije koronavirusa. Tako im je zadnji kvartal bio upravo senzacionalan, s 51-postotnim rastom dobiti.

 

Check Also

OTP grupa započinje saradnju sa 15 startup kompanija

U četvrtoj seriji svog Startup partnerskog programa, OTP grupa započinje tromjesečnu saradnju sa 15 razvijenih …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *