Hoće li EU uvesti limit za plaćanja gotovinom do 10.000 eura?

U Europskoj uniji mogla bi biti uvedena apsolutna gornja granica za gotovinsko plaćanje, koja bi prema predlogu iznosila 10.000 eura.

Na video konferenciji ekspertske grupe za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma, predstavljen je radni dokument od tri stranice u kojem je vlast gotovinu nazvala “instrumentom izbora za kriminalce”, uprkos opštem padu upotrebe, izvještava Süddeutsche Zeitung.

Da bi im otežali rukovanje gotovinom, grupa predlaže uvođenje gornje granice za gotovinska plaćanja u iznosu od najviše 10.000 eura na nivou cijele EU, s tim da bi pojedine države članice takođe mogle postaviti donje granice.

Predložak se priprema za Evropsku komisiju, koja želi predstaviti snop mjera protiv pranja novca u martu.

Još prošlog maja, Komisija je u akcijskom planu na tu temu naglasila da bi gornja granica za gotovinske isplate mogla biti korisna.

Pojedine zemlje u EU odranije imaju ograničenja, poput Francuske gdje lokalno stanovništvo smije koristiti gotovinu samo do 1.000 eura. Najstroži propisi su u Grčkoj,gdje se iznosi preko 500 eura moraju platiti bankovnom doznakom ili karticom.

(Indikator.ba)

Check Also

OTP grupa započinje saradnju sa 15 startup kompanija

U četvrtoj seriji svog Startup partnerskog programa, OTP grupa započinje tromjesečnu saradnju sa 15 razvijenih …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *