Hedž fond industrija nastavlja da raste: “Tiger Global” zauzeo je prvo mjesto na globalnoj rang listi

Dodajte komentar

Industrija hedž fondova je prošle godine “ubrala” 127 milijardi dolara, dok su neke od najvećih firmi u kojima su trgovci donosili investicione odluke – umjesto računara – ostvarile rekordnu dobit.

“Tiger Global”, koji je za klijente generisao 10,4 milijarde dolara nakon naknada, zauzeo je prvo mjesto na globalnoj rang listi kompanije “LCH Investments”.

“Millennium Management” zauzeo je drugo mesto, sa 10,2 milijarde dolara.

U međuvremenu, “Renaissance“, koji je osnovao milijarder i matematičar Džim Simons, ispao je iz 20 najboljih, a bio je na trećem mjestu prošle godine.

Neki od njegovih fondova su 2020. izgubili više od 30%. To je još jedan znak da su akcije koje biraju ljudi ispred algoritama. I u 2021. akcenat je na najvećim i najstarijim hedž fondovima.

Mnogi su ili zarađivali ili gubili ogromne sume novca, dok je pandemija harala svijetom. Najveći među njima, “Bridgewater Associates”, izgubio je 12,1 mlrd dolara.

Dvadeset menadžera na rang listi nadziralo je oko 17% globalne imovine hedž fondova i proizvelo približno 43% od 1,4 biliona dolara dobiti, koju je industrija stvorila od samog početka, navodi LCH.

(Telegraf Biznis)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *