Raiffeisen Research: Neke zemlje zapadnog Balkana kasniće u ekonomskom oporavku

Možemo primijetiti određeno zaostajanje u delovima jugoistočne ili istočne Evrope u odnosu na ukupni evropski trend, navodi se u najnovijem CEE Economic Outlooku 2021 Raiffeisen Researcha, izveštava Indiaktor.ba.

“Za ekonomije CEE, naš scenario podrazumijeva slab ekonomski početak 2021. godine, ali sa napredovanjem vakcinacije i uklanjanjem restriktivnih mjera u drugom kvartalu, potražnja će podržavati potrošnju, posebno u drugoj polovini godine. Tempo oporavka ili oživljavanja razlikovaće se od zemlje do zemlje, s obzirom na moguće pojave COVID-19, tempo vakcinacije i razlike u mjerama državne podrške. Za razvoj centralne Evrope Njemačka takođe igra presudnu ulogu. Možemo primijetiti određeno zaostajanje u dijelovima jugoistočne ili istočne Evrope u odnosu na ukupni evropski trend. Dodatni pozitivan faktor mogao bi biti početak isplate sredstava iz EU fonda za oporavak kasnije tokom 2021. godine. Projektujemo stope rasta BDP-a za CEE u rasponu od 2,5% do 5% u 2021. godini, u odnosu na 4,3% predviđenih za eurozonu”, navodi se u prognozi Raiffeisen banke.

“Za izazovnije mesece koji slede takođe bi za regiju trebalo biti dobro što je u većini zemalja nivo potrošnje i usluga (u odnosu na BDP) niži nego u zapadnoevropskim zemljama (uz mogući izuzetak Hrvatske i Bugarske) . Štaviše, bliske veze mnogih zemalja CE / SEE sa nemačkim industrijskim klasterom trenutno su još jedna prednost. Njemačka ekonomija trenutno snažno profitira od brzog oporavka globalne trgovine (mnogo brže nego nakon globalne finansijske krize), koji se temelji na (mnogo) boljim ekonomskim performansama Kine i SAD-a u odnosu na Evropu”, navodi se.

Ali, neizvjesnosti ostaju visoke.

“Negativni rizici za naš scenario su duži drugi pandemijski talas u proljeće 2021. godine, sporiji napredak u vakcinaciji od predviđenog i još jedan talas pandemije u jesen 2021. ili tokom zime 2021/22., što može uzrokovati nova ograničenja”, dodaje se.

Check Also

Regulativa i bolja IT infrastruktura preduslov za razvoj fintech ekosistema

Izrada regulative, savjetovanje i unaprjeđenje vlastite informaciono-tehnološke infrastrukture izuzetno je važno za praćenje savremenih tokova …

Leave a Reply

Your email address will not be published.