Osnovci u Crnoj Gori stiču vještine za 21. vijek: Kritičko mišljenje i programiranje temelj savremenog obrazovanja

Dodajte komentar

Tokom dvije godine regionalnog programa „Škole za 21. vijek“ koji sprovodi British Council sa ciljem da doprinese razvoju kritičkog mišljenja, rješavanja problema i programiranja kod milion učenika uzrasta od 10 do 15 godina širom Zapadnog Balkana, u Crnoj Gori je donirano 2340 mikro:bit uređaja i, za primjenu novih vještina i tehnika u nastavi, obučeno više od 530 nastavnika i preko 80 direktora škola. Ovo su samo neki od rezultata trenutno najvećeg obrazovnog programa u regionu objavljenih povodom Međunarodnog dana obrazovanja.

Projekat „Škole za 21. vijek“ i u trećoj godini rada nastavlja da pruža podršku obrazovnim sistemima u regionu i omogućava učenicima da ovladaju vještinama koje će im obezbijediti bolje šanse za lični napredak i buduće zaposlenje.

„Pred svima nama je danas veliki izazov da djecu pripremimo za poslove koji još uvijek i ne postoje. Zbog toga je ključno da obezbijedimo njihovu digitalnu pismenost, ali i obučimo ih vještinama kritičkog i kreativnog razmišljanja koje su neophodne za njihovu konkurentnost na tržištu rada. Da bismo to i postigli donirali smo napredne džepne programabilne mikro:bit uređaje, na kojima programiranje uče djeca iz najrazvijenijih zemalja, ali i pripremili obuke za nastavnike i direktore škola kroz koje je veliki broj njih već uspješno prošlo. – istakao je Peter Brown, direktor British Council-a za zapadni Balkan i dodao: „Zahvalnost dugujemo i Ministarstvu, prosvjete, nauke, kulture i sporta koje je prepoznalo značaj projekta za unapređenje obrazovnog sistema i pružilo punu podršku u realizaciji. Četvrta industrijska revolucija se upravo dešava i svi mi zajedno moramo pripremiti djecu za pametnu budućnost.“

Trogodišnji regionalni program „Škole za 21. vijek“  sprovodi British Council, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva vrijedan je 10 miliona funti i doći će do svake osnovne škole regiona i čak milion đaka naučiti vještinama neophodnim za buduća zanimanja.

„Jedan od naših osnovnih ciljeva tiče se unapređenja cjelokupnog sistema obrazovanja. Stoga je ulaganje u obrazovanje i  osavremenjavanje školstva nešto što će Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta  nastaviti da radi u partnerstvu sa Britanskim savjetom i britanskom Vladom koji su zaslužni što se projekat „Škole za 21. vijek“ realizuje u našim školama i što već daje zavidne rezultate. To je jedan u nizu koraka ka razvoju digitalne pismenosti, a nova znanja već pomažu našim učenicima da razvijaju praktična rješenja i analitičke sposobnosti. Ovaj program se primjenjuje na cijelom Zapadnom Balkanu, a učenici iz Crne Gore već su se istakli odličnim rezultatima. Nastavićemo da sprovodimo projekat „Škole za 21. vijek“ kao i rad na novom projektu „Nastavnik za 21. vijek“. Kreiramo u Crnoj Gori obrazovanje za budućnost, kreiramo profesije za budućnost.“, izjavila je Vesna Bratić, ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta.

U cilju unapređenja nastavne prakse programom su predviđene i trodnevna obuka za određen broj nastavnika iz svake škole, kao i jednodnevno usavršavanje za direktore škola. Ove obuke su akreditovane u svim zemljama Zapadnog Balkana i doprinose profesionalnom razvoju zaposlenih u školama.

Tehnike i vještine iz oblasti kritičkog mišljenja i rješavanja problema, kao i donirani uređaji mogu se primjenjivati u okviru bilo kog nastavnog predmeta, ne samo na časovima informatike. Dodatno, programom se podstiče i osnivanje klubova za programiranje kao vannastavne aktivnosti u svakoj od škola koje učestvuju u programu. Odnos među djevojčicama i dječacima koji su se priključili klubovima za programiranje je već 48:52.

U okviru programa „Škole za 21. vijek“ organizuju se i takmičenja za djecu iz programiranja uz primjenu mikro:bit uređaja na nacionalnom i regionalnom nivou gdje djeca imaju prilike da prikažu usvojene vještine rješavanje problema iz svog okruženja i tom prilikom osvoje vrijedne nagrade. Do sada je održano jedno regionalno takmičenje, dok su u Crnoj Gori održana četiri nacionalna takmičenja, od kojih dva u pilot fazi programa.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *