Očekuje se rast prihoda od turizma od 50 odsto

Svjetski turistički analitičari i stručnjaci očekuju određeni oporavak tržišta s mogućim povećanjem globalnog prihoda od putovanja i turizma od preko 50 odsto u odnosu na prošlu godinu, uprkos koronakrizi i velikom padu turizma.

Stručnjaci iz svjetske turističke berze ITB Berlin i analitičari globalnog Instituta za podatke i istraživanje tržišta, Statista, naveli su da bi se do 2023. turističko tržište moglo značajnije oporaviti, pod uslovom da se u ovoj godini pandemija počne jače obuzdavati, čemu bi trebalo da doprinese i vakcinacija, prenosi Capital.ba.

“U prošloj godini su milijarde ljudi u cijelom svijetu, njihovi životi i poslovanje pogođeni širenjem koronavirusa i raznim ograničenjima i protivpandemijskim mjerama, ali dolazak vakcine, ipak, daje nadu. Bude li sve išlo po planu, globalno tržište putovanja i turizma moglo bi se potpuno oporaviti od pandemije koronavirusa do 2023. i postići rekordne brojke”, naveli su iz ITB-a i Statiste.

U Statisti predviđaju i da bi se već u ovoj godini globalni prihodi od putovanja i turizma mogli povećati više od 50 odsto u odnosu na prošlu, kao i da će ti prihodi nastaviti da rastu, dok bi u 2025. godine mogli porasti i za više od 20 odsto naspram rekordne 2019. za svjetski turizam.

Iako još nema kompletiranih podataka za prošlu godinu, iz te istraživačke kuće predviđaju da će gubitak prometa u svjetskoj turističkoj industriji biti oko 55 odsto, što je jedna od rijetkih godina s gubitkom u poslednjih više od 30 godina.

(RTCG)

Check Also

ANO pozvala društva za osiguranje da se do daljnjeg suzdrže od isplate dividende

Savjet Agencije za nadzor osiguranja, na danas održanoj 335. sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Savjeta …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *