Ko kupuje najskuplje stanove u Srbiji?

I pored pandemije, tržište nepokretnosti u Srbiji u posljednjem kvartalu prošle godine beleži rast od 10 odsto i promet od više od milijardu i 300 miliona eura.

Javni bilježnici i osnovni sudovi su Republičkom geodetskom zavodu dostavili blizu 45.000 ugovora. Oko 700 miliona eura potrošeno je na stanove. Sve je više stranih investitora, ali i kupaca.

Novogradnja na najatraktivnijim beogradskim lokacijama, po cijeni od dve do tri hiljade eura po kvadratu, prodaje se još u izgradnji. Raste tražnja za lokacijama, ali i za radnicima.

“Što se tiče pronalaska lokacije, to je dugotrajniji proces i uglavnom su problemi pravno-imovinske prirode, a što se tiče pronalaženja radnika, naravno sad je velika ekspanzija u građevinskoj industriji, tako da je manjak građevinskih radnika. Na gradilištu imamo oko 40 radnika iz Turske”, kaže za RTS Miroslav Radovanović, odgovorni izvođač radova u preduzeću “Greda Valjevo”.

Trinaest najskupljih stanova, po cijeni od preko osam hiljada eura po kvadratu prodati su u u 42-spratnoj Kuli Beograd, koja se tek gradi. U Beogradu na vodi, stanovi se prodaju po cijeni od dvije i po do preko osam hiljada eura po kvadratu. A ko su kupci?

“To su naši ljudi, dijaspora i imamo određeni broj stranih kupaca. Imamo dosta kupaca iz EU, imamo dosta kupaca iz Kine, imamo i kupce sa Bliskog istoka. Ono što smo u prošloj godini naučili jeste – da bismo privukli dijasporu i strane kupce bilo je neophodno da im pružimo onlajn alate i mogućnost da rezervišu stan bez potrebe da dođu u Beograd”, navodi Nikola Nedeljković, direktor “Beograda na vodi”.

Od oktobra do decembra prodato je za 50 odsto više građevinskog zemljišta nego u istom periodu 2019. godine.

“Tržište nepokretnosti se oporavilo znatno brže nego što je iko mogao da predvidi. Oporavak je uslijedio od juna 2020. pa do kraja 2020. godine”, ističe Dragana Milićević Sekulić iz Republičkog geodetskog zavoda,

Samo u Beogradu na stanove je potrošeno 434 miliona eura.

“Treba da prestanemo da posmatramo naše tržište nekretnina kao standardno tržište stambenih nekretnina bilo gdje na zapadu. Naše tržište nekretnina je tržište kapitala. Naše tržište stambenih nekretnina možemo da poredimo sa berzama u Njujorku ili negde na zapadu. Profiti su sasvim zadovoljavajući i svi investitori su voljni da uđu u nove investicije”, kaže Nebojša Nešovanović iz Međunarodne konsultantske kuće za nekretnine CBRE.

Čak 86 odsto nekretnina plaćeno je gotovinom, a kada je u pitanju zemljište u 99 odsto slučajeva kupovano je za gotov novac.

Izvor: B92.net

Check Also

Pejović potvrdio stečajnoj upravi i Vladi da će otpustiti 600 radnika KAP-a

Kompanija Uniprom koja upravlja Kombinatom aluminijuma Podgorica (KAP) poslala je službenom poštom stečajnom upravniku i …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *