Deripaska pomaže u borbi protiv korona virusa

Najmodernija laboratorija za PCR testove, vrijedna 340.000 eura, zvanično otvorena u domu zdravlja u Kotoru

Kotorski Dom zdravlja je zahvaljujući donaciji Olega Deripaske dobio jednu od najsavremenijih i najkvalitetnijih laboratorija ovog tipa na svijetu, u kojoj će dnevno moći da se analizira prosječno 550 testova na koronavirus.

U novoj PCR laboratoriji, vrijednoj 340.000 eura, biće obrađivani uzorci koji pristignu iz Opšte bolnice Kotor i drugih primorskih mjesta, a pružaće besplatne usluge stanovnicima većeg dijela crnogorskog primorja, između ostalog opština Herceg Novi, Tivat, Kotor, Budva i Bar, kao i stranim osiguranicima koji žive u Crnoj Gori.

Otvaranju laboratorije pristvovali su direktor Doma zdravlja Igor Kumburović, direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore dr Igor Galić, direktorica Direktorata za zdravstvenu zaštitu u Ministarstvu zdravlja Mevlida Gusinjac, potpredsednik opštine Kotor Nebojša Ševaljević, dr Ljiljana Krivokapić, samostalni sindikat zdravstva i predstavnik dobrotvorne fondacije “Volnoe Delo”, Olega Deripaske.

“Prethodnih mjeseci dobijao sam dosta poziva od ljudi iz Crne Gore, uključući sindikat zdravstva i druge. Svi su me pitali da pomognem u borbi protiv koronavirusa. Oprema je nabavljena, dopremljena i puštena u rad. Uspjeli smo da ljudima iz Crne Gore obezbijedimo pristup najkvalitetnijoj dijagnostičkoj opremi koja je jedna od ključnih stvari u borbi protiv korona virusa. Vjerujem da će ovo da olakša rad svih zaposlenih u medicinskom centru u Kotoru”, poručio je Oleg Deripaska ovim povodom.

U laboratoriju, osim opreme, kao donacija stigli su i potrošni materijali neophodni za laboratoriju, specijalna zaštitna oprema za zaposlene i dezinfikaciona sredstva.

“Crna Gora je ranije imala laboratoriju u oviru Instituta za javno zdravlje Crne Gore koja je bila jedina referentna u samoj zemlji. Međutim, decentralizacijom kapaciteta, nova laboratorija u Kotoru je od veoma velikog značaja kako za celu državu tako i za sam grad Kotor, ali i region”, rekao je dr Igor Galić.

Liljana Krivokapić, u ime samostalnog sindikata zdravstva, dodala je da ovom donacijom i Dom zdravlja Kotor i bolnica u Kotoru dobijaju na značaju.

“Mi smo ponosni na ovu investiciju, jer je Kotor regionalni centar za Budvu, Herceg Novi, Tivat i Kotor, i naši osiguranici ovom metodom dobijaju mnogo. Imamo kruzere koji svakodnevno dolaze u letnjoj sezoni koji završe u našim zdravstvenim institucijama, imamo pomorce čija je to osnovna djelatnost i potreba da imaju tu dijagnostičku proceduru, ali i za naše stanovništvo koje je bez obzira na to da li imaju simptome ili ne, bilo potrebno da se detektuje i dijagnostikuje da li bolest postoji i da se pristupi pravom liječenju”.

Direktorica Direktorata za zdravstvenu zaštitu u Ministarstvu zdravlja Mevlida Gusinjac istakla je zahvalnost na dobijanju nove opreme.

Danas smo u Domu zdravlja prisustvovali jednoj izuzetno vrijednoj donaciji fondacije gospodina Olega Deripaske na čemu se Ministarstvo zdravlja zahvaljuje jer je ovo ima veliki značaj za cijelo zdravstvo u Crnoj Gori, pogotovo za primorske opštine. Za sada ove testove u javnom zdravstvu radio je samo institut koji je jako preopterećen, ovo će poboljšati kvalitet”.

Nova PCR Laboratorija od pre dva dana je u funkciji za sve građane primorja.

DR KUMBUROVIĆ: VELIKI KORAK ZA NAŠE GRAĐANE

Direktor Doma zdravlja u Kotoru dr Igor Kumburović istakao je i da će laboratorija imati veliki značaj za cijeli region. “Dom zdravlja Kotor” je prva državna ustanova koja će osim Instituta za javno zdravlje imati mogućnost da posjeduje PCR laboratoriju i dijagnostiku. Ovo mnogo znači za građane Kotora, za turiste koji će posjećivati našu zemlju, naše primorce, ali i za cijelu zemlju je ovo jedan veliki korak. Mi ćemo rasteretiti Institut za javno zdravlje. Prvo ćemo testirati stanovništvo Kotora i Tivta, a vrlo brzo ćemo nastaviti i za čitav južni region. Takođe ćemo imati pomoć i podršku Instituta za javno zdravlje jer će nam poslati dva mikrobiologa da nam budu tu u ispomoći”, rekao je Kumburović.

U BROJKAMA

  • Oleg Deripaska počeo sa humanitarnim radom i osnovao Fondaciju “Volnoe Delo”
  • 200 miliona eura je vrijednost dosadašnjih donacija Fondacije
  • 4 su stuba pomoći Fondacije, i to usmjerena ka: obrazovanju, nauci, kulturi, regionalnom razvoju
  • Deripaska je izgradio osam kovid bolnica u Rusiji i inostranstvu

VAKCINE

Deripaska je prije nekoliko godina napravio medicinski centar u Gvineji, vrijedan 10 miliona dolara, koji je dao veliki doprinos u istraživanju Ebola virusa i u stvaranju vakcine protiv ove bolesti, baš kao i u istraživanjima drugih virusa. Dio tima koji se bavio istraživanjem bio je i doktor koji je napravio Sputnjik V, jednu od vakcina protiv koronavirusa.

Check Also

Rosnjeft: Šreder napušta naš nadzorni odbor

Bivši njemački kancelar Gerhard Šreder daje ostavku na čelno mjesto nadzornog odbora ruskog naftnog diva …

Leave a Reply

Your email address will not be published.