Standardizovani novac iz ranog bronzanog doba kao preteča eura

Dodajte komentar

U ranom bronzanom dobu u Evropi je korišćen bronzani novac koji je bio standardizovan po pitanju oblika i težine, tvrde profesori Majkel H. G. Kujpers i Katalin N. Popa sa Lajden univerziteta u Holandiji.

Ovaj dvojac je naime proučavao predmete za koje se smatra da predstavljaju novac iz ranog bronzanog doba, koji se koristio u većem dijelu Starog kontinenta. Pomenuti predmeti su napravljeni od bronze, u obliku krugova, rebara i sječiva.

Kujpers i Popa su istražili 5.000 ovih novčića, statistički upoređujući njihovu težinu. Došli su do zaključka da je 70 odsto tih predmeta bilo iste ili slične težine, što se smatra standardizovanom gramažom budući da u to vrijeme nisu postojali alati za precizno mjerenje težine. Mereni su rukom, i po tom kriterijumu, ovaj novac uglavnom isto teži.

Ta sličnost u težini, ali i obliku, istraživačima sa Lajden univerziteta sugeriše da je u pitanju zvaničan novac iz tog perioda.

Ilustracija ovog teksta ne prikazuje vjerno novac o kojem se piše u tekstu. Ovdje možete pogledati kako su izgledali rani “euri” koje su proučavali Kujpers i Popa.

Izvor: Phys.org, Bif.rs

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *