Standardizovani novac iz ranog bronzanog doba kao preteča eura

U ranom bronzanom dobu u Evropi je korišćen bronzani novac koji je bio standardizovan po pitanju oblika i težine, tvrde profesori Majkel H. G. Kujpers i Katalin N. Popa sa Lajden univerziteta u Holandiji.

Ovaj dvojac je naime proučavao predmete za koje se smatra da predstavljaju novac iz ranog bronzanog doba, koji se koristio u većem dijelu Starog kontinenta. Pomenuti predmeti su napravljeni od bronze, u obliku krugova, rebara i sječiva.

Kujpers i Popa su istražili 5.000 ovih novčića, statistički upoređujući njihovu težinu. Došli su do zaključka da je 70 odsto tih predmeta bilo iste ili slične težine, što se smatra standardizovanom gramažom budući da u to vrijeme nisu postojali alati za precizno mjerenje težine. Mereni su rukom, i po tom kriterijumu, ovaj novac uglavnom isto teži.

Ta sličnost u težini, ali i obliku, istraživačima sa Lajden univerziteta sugeriše da je u pitanju zvaničan novac iz tog perioda.

Ilustracija ovog teksta ne prikazuje vjerno novac o kojem se piše u tekstu. Ovdje možete pogledati kako su izgledali rani “euri” koje su proučavali Kujpers i Popa.

Izvor: Phys.org, Bif.rs

Check Also

UNIQA grupa: Preliminarna dobit za 2020. veća od očekivane uprkos COVID-19

UNIQA je zaključila  2020. godinu, koju je obilježio COVID-19, nadmašivši očekivanja iz aprila 2020. Međutim, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *