Neuspjela sedma prodaja upravne zgrade Rudnika boksita

Ni na sedmi oglas za javnu prodaju upravne zgrade i okolnog zemljišta Rudnika boksita nije stigla ni jedna ponuda, pa je za očekivati da cijena nastavi da pada.

Zbog dosadašnje nezainteresovanosti kupaca, cijena dvospratne zgrade od 1,6 hiljada kvadrata sa okolnim zemljištem, sa početnih 1,55 miliona eura pala je na 1,15 miliona, za koliko je stečajni upravnik Mladen Marković nudio ovog puta.

Na novac od ove prodaje čekaju i radnici i mađarska kompanija Vagon impeks, kojoj je zbog nezakonitog raskida ugovora o prodaji rude dosuđeno 800 hiljada eura za izmaklu dobit. Radnici su se protivili njihovom zahtjevu za naplatu ovog iznosa, navodeći da neće dozvoliti da se Mađari naplate prije njih. Ipak, pravosnažnim presudama je utvrđeno da će ova kompanija imati prioritet prilikom naplate, imajući u vidu da je povjerilac stečajne mase čije potraživanje spada u prvi isplatni red kao trošak postupka.

Presudom Privrednog suda utvrđeno je da je Vagon impeks oštećen „krajnjom nepažnjom“ tadašnjeg stečajnog upravnika Zdravka Cicmila, koji je ugovor raskinuo u toku stečajnog postupka. Zbog toga će, kako nam je ranije kazao advokat Rudnika Nebojša Lalatović, biti podnijeta tužba za naknadu štete zbog nesavjesnog rada, nakon odluke po ustavnoj žalbi na presudu kojom je Mađarima dosuđena ova odšteta.

Zakon o stečaju propisuje odgovornost stečajnog upravnika za štetu nanijetu namjerno ili krajnjom nepažnjom, a za koju odgovara ličnom imovinom. Zahtjev za naknadu štete, kako propisuje zakon, zastarijeva u roku od jedne godine od dana nastanka štete.

Izvor i foto: Pobjeda.me

Check Also

UNIQA grupa: Preliminarna dobit za 2020. veća od očekivane uprkos COVID-19

UNIQA je zaključila  2020. godinu, koju je obilježio COVID-19, nadmašivši očekivanja iz aprila 2020. Međutim, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *