Glavni grad izgubio kontrolu dozvola za gradnju

Dodajte komentar
Ilustracija

Glavni grad izgubio je pravo da daje saglasnost za idejne projekte stambenih zgrada i drugih objekata bruto razvijene površine veće od 3.000 kvadrata jer je Vlada na jučerašnjoj sjednici suspendovala uredbu o povjeravanju dijela poslova Ministarstva održivog razvoja i turizma Glavnom gradu koju je 2. decembra prošle godine donijela bivša vlada Duška Markovića. Pored Glavnog grada ovo pravo izgubile su i sve ostale lokalne samouprave za koje je juče donijeta posebna uredba o prestanku važenja povjeravanja ovog dijela posla, piše “Dan”.

Da će ova uredba biti stavljena van snage 5. decembra prošle godine za “Dan” je najavio Ratko Mitrović, ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma. Mitrović je juče saopštio da će ovaj posao sada biti u nadležnosti ministarstva kojim rukovodi.

-Za sve objekte preko 3.000 kvadrata bruto građevinske površine za izdavanje urbanističko -tehničkih uslova sada je nadležno Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma. Ovo pravilo važiće i i za sve ostale opštine u Crnoj Gori i tako neće biti diskriminacije. Ne vidim mogućnost da se Glavni grad može žaliti na ovu uredbu jer je to tako propisao Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata. Formiraćemo zavod koji će se baviti prostornim planiranjem i urbanizmom kako bi država upravljala prostorom kao najvećim resursom. Takav zavod sada ima Beograd, postoji pokrajinski zavod u Vojvodini, zatim zavod u Ministarstvu prostornog planiranja u Vladi Hrvatske, ali i u Luksemburgu. Tako je nekada bilo i u Crnoj Gori. Osnovna funkci ja ovog zavoda će biti da upravlja prostorom Crne Gore, to jeste da država ima moć da kontroliše i upravlja prostorom, saopštio je Mitrović.

(Opširnije u današnjem Danu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *