Vožnja u budućnosti: Zbog pandemije potrošači manje skloni novim tehnologijama

Nesigurnost i finansijska zabrinutost prouzrokovana pandemijom COVID-19 i dalje utiču na mobilnost potrošača i globalni automobilski sektor. Deloitte već više od decenije ispituje ponašanje kupaca automobila i trendove koji se na njih odnose, a koji utiču na globalni ekosistem automobilske industrije. Za ovogodišnji izvještaj pod nazivom „Globalno istraživanje stavova kupaca automobila u 2021. godini“, ispitano je 24.000 potrošača iz 23 države. Izvještajem je obuhvaćen niz problema koji su se odrazili na globalni automobilski sektor, uključujući uticaj pandemije na mišljenje potrošača, razvoj naprednih tehnologija i digitalne platforme za maloprodaju automobila.

Povećanje interesovanja potrošača za električna vozila

Prije nego što električni pogon u potpunosti zamijeni motore sa unutrašnjim sagorijevanjem, potrebno je potrošačima garantovati kilometražu pokrivenu jednim punjenjem baterije, uspostaviti pouzdanu infrastrukturu za punjenje vozila i obezbijediti pristupačnu električnu energiju. Iako pandemija i dalje doprinosi jačanju ovog stava, stroži propisi u pogledu emisije ugljenika u bližoj budućnosti smanjiće mogućnosti za tradicionalno upotrebu motora sa unutrašnjim sagorijevanjem.

 • Zbog potrebe za poznavanjem vozila i finansijske zabrinutosti zbog pandemije COVID-19, potrošači širom svijeta zaziru od zamjene motora sa unutrašnjim sagorijevanjem drugom tehnologijom u narednom periodu. Samo jedna četvrtina (26%) američkih potrošača razmatra drugu vrstu motora za svoje sledeće vozilo, što je pad od 15% u odnosu na prošlu godinu.
 • Najveći razlog za zabrinutost u SAD i Njemačkoj je kilometraža pokrivena jednim punjenjem baterije (28%), dok u Aziji potrošače najviše brine nepostojanje infrastrukture za punjenje (32% ispitanika u Republici Koreji, 29% u Japanu i 26% ispitanika u Indiji).
 • Dok većina potrošača u SAD (71%), Japanu (71%), Njemačkoj (64%) i Indiji (63%) namjerava da svoja vozila puni kod kuće, više od polovine (51%) ispitanika u Kini namjerava da koristi stanice za punjenje na radnom mjestu ili na ulici.
 • Čini se da se među potrošačima percepcija pametnih povezanih vozila polako poboljšava u Aziji: čak 83% kupaca u Kini tu tehnologiju smatra korisnom, dok je ta brojka upola manja u SAD (44%).
 • Zbog povećane povezanosti, 64% američkih potrošača najviše brine mogućnost hakovanja. Njihovu zabrinutost dijele i potrošači u Njemačkoj (64%), Republici Koreji (64%) i Indiji (66%).
 • Napredne karakteristike vozila koje pružaju veću sigurnost, kao što su sistemi za nadgledanje mrtvog ugla, najprivlačnije su američkim potrošačima (70%), dok se u Njemačkoj najvažnijom budućom opcijom vozila smatra ugrađeni navigacioni sistem (prema mišljenju 65% potrošača). Međutim, trošak je i dalje ograničavajući faktor za napredne automobilske tehnologije. Naime, 74% američkih potrošača nije spremno da plati više od 500 dolara za informativni i zabavni sadržaj.

Finansijske brige mijenjaju planove za buduću kupovinu vozila

Neprekidne finansijske brige utiču na kupovinu automobila širom svijeta. Zbog pandemije COVID-19, potrošači na mnogim tržištima premišljaju se ne samo kada će kupiti svoje sledeće vozilo, već i koji tip automobila će to biti. S obzirom na to da sve veći broj potrošača brine cijena novog vozila, u porastu je broj ljudi koji odlažu plaćanje rata kredita/lizinga, dok neki planiraju da kupe povoljniji automobil nego što su prvobitno namjeravali.

 • Jedan od deset Amerikanaca (10%) odlučio je da odloži plaćanje svojih rata u 2020. godini, ali taj procenat je veći (23%) među kupcima starosti između 18 i 34 godine.
 • Iako velika većina američkih potrošača (84%) namjerava da kupi slično vozilo u budućnosti, više od polovine kupaca u Indiji (57%) planira da izabere potpuno drugačiji segment vozila zbog pandemije.
 • Vremenski planovi za kupovinu sledećih vozila vrlo su raznoliki, gdje se 66% američkih potrošača pridržava početnog vremenskog plana, dok otprilike jedna trećina potrošača u Indiji (38%) i Republici Koreji (32%) planira da odloži kupovinu novog vozila.

Planiranje budućih digitalnih auto servisa

Pandemija COVID-19 rezultirala je povećanjem broja virtuelnih transakcija, ali određene aspekte procesa kupovine je i dalje teško digitalizovati, što onda povećava želju potrošača za iskustvom kupovine licem u lice.

 • Amerikanci i dalje radije biraju kupovinu licem u lice (71%). Međutim, kupci u Indiji djeluju kao najotvoreniji za virtuelne transakcije u automobilskom sektoru, pa skoro jedna trećina potrošača (27%) navodi kako preferiraju potpuno virtuelno iskustvo kupovine.
 • Ovlašćeni distributeri i dalje će ostati dio postupka virtuelne kupovine jer više od polovine (59%) američkih potrošača više voli da posluje sa ovlašćenim prodavcem.
 • Mogućnost provjere izgleda automobila i dalje je prepreka potpunom prelasku na virtuelnu prodaju prema mišljenju 75% američkih potrošača kao i 80% ispitanika u Japanu, i 76% ispitanika u Njemačkoj. Slično tome, više od polovine (59%) kupaca u Kini navelo je kako je mogućnost probne vožnje vozila prepreka potpunom prelasku na virtuelne transakcije, sa čim se slaže i 64% američkih ispitanika.
 • Virtuelna transakcija koja izaziva veliko interesovanje kod potrošača širom svijeta je virtuelni servis, gdje se vozilo preuzima kod kuće ili na radnom mjestu vlasnika kada je vozilu potreban servis. Potrošači u SAD (46%), Republici Koreji (70%) i Japanu (67%) uveliko podržavaju dodatne pogodnosti, pod uslovom da su besplatne.

Check Also

Đukanović u Upravnom odboru Saveza energetičara

Predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede (EPCG), Milutin Đukanović, izabran je nedavno za člana Upravnog odbora Saveza …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *