Vlada danas o auto-putu

Dodajte komentar

Predstavnici Vlade i kineske kompanije CRBC razgovarali su prethodnih dana u vezi sa novim rokom za završetak prve dionice auto-puta i ostalim zahtjevima tog glavnog izvođača radova, potvrđeno je “Vijestima” od članova obje strane.

Vlada bi danas trebalo da razmatra informaciju o tome šta dalje raditi za prioritetnu dionicu Smokovac – Mateševo, čija gradnja kasni.

U Ministarstvu za kapitalne investicije su saopštili da su pripremili informaciju za današnju sjednicu Vlade. Nijesu odgovorili da li je utvrđen novi rok za okončanje posla i da li će država morati da plaća vanredne troškove, navodeći da pregovori traju, a da će Vlada o svemu biti informisana.

Prema nezvaničnim informacijama, dogovora navodno još nema.

Vlada je krajem decembra razmatrala informaciju o realizaciji projekta i tražila da se do 20. januara dobije odgovor nadzora o zahtjevu Kineza o novom roku završetka gradnje i naknadnim troškovima.

Prioritetna dionica, prema prvobitnom ugovoru, trebalo je da bude gotova u maju 2019. godine.

Drugi rok je bio 30. septembar prošle godine, ali je CRBC tražio novo odlaganje i naknadne troškove.

Prethodna Vlada je procjenjivala da bi novi rok mogao biti jun ove godine, a iz Monteputa su nedavno saopštili da bi se završetak radova mogao očekivati tek na jesen ove godine.

Zbog ovih kašnjenja, za koja još niko nije preuzeo odgovornost, država gubi i naplatu putarine.

U Ministarstvu kapitalnih investicija nijesu odgovorili da li je utvrđen novi rok za završetak gradnje prve dionice i da li će država morati da plaća vanredne troškove, što traži kineski CRBC. Kažu da pregovori traju, a da će Vlada o svemu biti informisana

U nedavnoj informaciji Vlade piše da je do sada na prvoj dionici završeno 92 odsto radova, što je svega dva procenata više nego na kraju prošle godine. Prva rata za otplatu kredita za dio auto-puta od oko 33,5 miliona dolara stiže na naplatu u julu.

Vrijednost kredita od 944 miliona dolara za auto-put u martu prošle godine je iznosila 870 miliona eura, a prema sadašnjem kursu on vrijedi oko 778 miliona eura.

U pregovorima u vezi sa zaduženjem za auto-put, Vlada može pokušati da odloži plaćanje glavnice duga za nekoliko godina.

Paralelno sa tim, razmatra se mogućnost uzimanja osiguranja od valutnog rizika za ovaj kredit od oktobra 2014. godine.

Pad dolara može pomoći Vladi u pregovorima o reprogramu duga, kao i kod uzimanja osiguranja.

Izvor: Vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *