Koliko je bogat novi predsjednik Amerike

Dodajte komentar

Prošle godine saznali smo da je odlazeći predsjednik SAD-a Donald Trump platio porez u iznosu od 750 dolara ili manje u posljednjih nekoliko godina i da on i njegove kompanije imaju nepodmireni dug koji možda premašuje i milijardu dolara.

Ovo je u potpunoj suprotnosti s novoizabranim predsjednikom, koji je nekada nazivan “najsiromašnijim čovjekom u Kongresu” Joeom Bidenom.

Pročitaj još: Top 10 najbogatijih američkih predsjednika (infografika)

Istina je da je i Biden bogat no njegovu je neto vrijednost i način na koji je do nje došao daleko lakše pratiti, pogotovo jer je porezne prijave objavljivao svake godine više od deset godina.

S porodičnom prošlošću koja ne oskudijeva ni u bogatstvu ni u nevoljama, Biden je proveo mnogo godina kao “Joe srednje klase” prije nego što je stekao trenutnu neto vrijednost, piše politička redakcija magazina Marie Claire.

Koliko danas vrijedi Joe Biden?

Sve u svemu, Joe trenutno vrijedi 9 miliona dolara, što je znatno više nego ranije u njegovoj karijeri. Ovaj se iznos do kojeg je Forbes došao u julu 2019. godine temelji na ukupnom portfelju od 4 miliona dolara nekretnina (Joe i supruga Jill Biden posjeduju dva doma u Delawareu), gotovini / investicijama vrijednim 4 miliona dolara i saveznoj penziji vrijednoj više od milion dolara.

Pročitaj još: Američki predsjednici zarađuju više nakon isteka mandata

Bidenovi su u poreznim prijavama od 2016. do 2018. godine, koje su pokazale da su 2017. i 2018. godine platili oko trećinu prihoda u porezima (3,7 miliona dolara, odnosno 1,5 miliona dolara), a da su značajan iznos donirali i u dobrotvorne svrhe (milion dolara odnosno 275.000 dolara).

Kako je Biden zaradio svoj novac?

Joe Biden stariji, koji je imao dubok uticaj na svog sina, potekao je iz bogate porodice – njegov otac vodio je odjel American Oila. Ali Joe stariji započeo je posao samostalno kao preduzetnik i imao je nekoliko poslovnih neuspjeha, ostavljajući porodicu siromašnu prema memoarima njegovog sina (u jednom trenutku djeca su čak otišla kod bake).

Pročitaj još: Crna nuklearna torba američkih predsjednika ipak postoji

Joe stariji na kraju je pronašao posao u prodaji automobila i porodica se nastanila u Delawareu – tamo je ostala do danas – i Joe mlađi završio je program studij-rada kako bi pohađao prestižnu akademiju Archmere u Claymontu.

Joe je počeo raditi u advokatskoj firmi nakon vjenčanja s prvom suprugom Neilijom, a zatim je postao jedan od najmlađih senatora ikad izabranih, s početnom platom od oko 42.500 USD godišnje (250.000 USD u današnjim dolarima, prilagođeno inflaciji).

Poreske prijave počeo je objavljivati 1998. godine a iz njih je bilo vidljivo da su prihodi bračnog para dolazili od njegove plate u Senatu. I rad njegove sadašnje supruge Jill doprinosio je njihovim ukupnim prihodima: ona se bavi obrazovanjem više od tri decenije. 2009. godine Joeova plata senatora iznosila je 169.300 američkih dolara, a onda je njegova plata kao potpredsjednika tokom mandata predsjednika Obame u prosjeku iznosila oko 225.000 američkih dolara svake godine.

Koliko je Joe Biden zaradio kao potpredsjednik?

Kada je Joe službeno završio svoj mandat potpredsjednika, podnio je obrazac za finansijsko evidenciju u kojem se navodi njegova neto vrijednost između – 897 000 i 489 000 USD.

Kao potpredsjednik, zarađivao je oko 225.000 američkih dolara svake godine. Ali onda, u naredne dvije godine, par je očigledno zaradio više od 15 miliona dolara za držanje govora, turneje s knjigama (i on i Jill objavili su memoare) i vodstvo u Penn Biden Centru za diplomatiju i globalni angažman na Univerzitetu u Pennsylvaniji (trenutno je na odsustvu).

Zauzvrat su uspjeli dati više donacija i otplatiti jednu od svojih hipoteka – jedna je još uvijek neisplaćena, kao i kreditna linija za jednog od njihovih sinova – i kupiti novo imanje na plaži Rehoboth.

Kolika je plata Joea Bidena kao predsjednika?

Američki zakon navodi da predsjedniku Sjedinjenih Država mora biti isplaćena plata dok je na funkciji. Kongres je 2001. godine povećao predsjedničku platu sa 200.000 na 400.000 američkih dolara i dodao dodatni trošak od 50.000 američkih dolara godišnje. Predsjednik također prima neoporezivi iznos za putovanja od 100.000 dolara i 19.000 za zabavu. Predsjednička plata je oporeziva, ali ostali dodani troškovi nisu.

Interesantno je da će Jill Biden nastaviti predavati i kao prva dama.

“Ako stignemo do Bijele kuće, nastavit ću predavati. Važno je i želim da ljudi cijene nastavnike i znaju njihov doprinos te da više poštuju ovu profesiju”, rekla je za CBS Sunday Morning u avgustu.

To će je učiniti jedinom prvom damom koja će imati plaćeni posao i prvom koja će imati doktorat.

Izvor: Biznisinfo.ba.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *