Riječ stručnjaka za internet bezbjednost: Ažurirati ili obrisati WhatsApp

Dodajte komentar

Hoće li WhatsApp da “olabavi” pravila o privatnosti, hoće li imati uvid u vaše prepiske, slike i video snimke, pitanja su koja već nedjeljama muče gotovo sve korisnike ove mobilne aplikacije. Dobar broj njih zato je već “odlepršao” s WhatsApp-a i okrenuo se drugim aplikacijama iste namjene, iako bi nova pravila o privatnosti trebalo da stupe na snagu tek početkom sljedećeg mjeseca.

Naime, najavljeno je ažuriranje novih pravila o privatnosti, koji treba da stupe na snagu 8. februara, i prema kojima će korisnici biti prisiljeni da svoje podatke dele sa društvenom mrežom Facebook, tako bi morali da daju pristanak da Facebook pristupi njihovim podacima, uključujući njihove telefonske brojeve i informacije o tome kako komuniciraju sa drugima, ukoliko žele da nastave da koriste aplikaciju za besplatne poruke i telefoniranje a uslovi važe bez obzira na to da li korisnik ima ili nema Facebook nalog.

Zbog svega ovoga od 7. januara, kada je najavljena promjena, aplikacija Telegram je preuzeta 1,7 miliona puta, a Signal 1,2 miliona, dok je istovremeno opao broj novih instalacija aplikacije WhatsApp.

No, nakon što su se suočili sa velikim odlivom korisnika, WhatsApp je krajem prošle nedjelje objavio da će odložiti početak primjene novih pravila o privatnosti podataka korisnika, te korisnicima ostavio mogućnost do 15. maja da razmisle da li će ih prihvatiti. Ipak, nisu od pravila odustali. Ali tvrde da će prepiske korisnika ostati zaštićene “end-to-end” enkripcijom, kao i do sada.

“To znači da ćemo uvjek štiti lične prepiske između vas i vaših sagovornika (“end-to-end”), tako da ni WhatsApp, ni Facebook, neće moći da vide vaše privatne poruke”, naveli su iz WhatsApp-a u blogu, te dodali i da ne dijele kontakte korisnika sa Facebookom, odnosno da nova pravila ni na koji način ne proširuju mogućnosti dijeljenja podataka sa tom društvenom mrežom.

Imajući sve u vidu, potražili smo savjet stručnjaka – nastaviti sa korišćenjem WA aplikacije ili je obrisati zarad zaštite privatnosti.

“Prihvatanjem novih pravila neće se dogoditi ništa ekstremno značajno. Sad se priča o tome, a za koju nedjelju će se zaboraviti i nastavićemo sa životom i korišćenjem WhatsApp-a kao i do sada. Manji dio korisnika počeće više da koristi alternative poput Signala, Vibera, Telegrama, Elementa, ali sigurno se neće dogoditi masovni gubitak korisnika i prestanak korišćenja te aplikacije. Zapravo, većina korisnika neće ni biti svjesna promjene i samo će prihvatiti nove uslove i nastaviti dalje s korišćenjem. Ja lično namjeravam da nastavim da koristim WhatsApp, kao i Viber, te Facebook Messenger”, rekao je za Bankar.rs stručnjak za internet bezbjednost Danilo Cvjetićanin.

Kako ističe, ne vjeruje da postoji aplikacija koja bi korisnicima pružila dovoljnu sigurnost i zaštitu u on-line komunikaciji jer, napominje, pisani trag uvjek ostaje negdje zabilježen.

“Ako poruku ne čuva neki server, možda ju je neko skrinšotovao i podijelio na društvenim mrežama – zaključuje on.

Izvor: Bankar.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *