PKCG: Konstituisana Grupacija distributera nafte i naftnih derivata

Dodajte komentar

Grupacija distributera nafte i naftnih derivata pri Odboru udruženja energetike i rudarstva Privredne komore Crne Gore konstituisana je 19. januara 2021. godine.

Aktivnosti Grupacije biće usmjerene na pružanje pomoći i podrške kompanijama koje se bave distribucijom nafte i naftnih derivata i razmatranje pitanja od značaja za njihov rad, kako bi se na organizovan i efikasan način rješavali problemi u ovoj oblasti.

U radu konstitutivne sjednice učestvovali su potpredsjednik Privredne komore Danilo Gvozdenović, državni sekretari za energetiku Marko Perunović i saobraćaj Zoran Radunović u Ministarstvu kapitalnih investicija, sekretar Odbora udruženja energetike i rudarstva Ranko Vukmirović, te direktorica Sektora udruženja Privredne komore Slavica Pavlović.

Verifikovani su mandati članovima Grupacije, predstavnicima devet najvećih kompanija iz ovog sektora. Za predsjednika Grupacije izabran je Dragan Nikolić, Jugopetrol, a za njegovog zamjenika Vjekoslav Ivandija, INA Crna Gora. Usvojen je Poslovnik o radu Grupacije.

– Osnovni princip rada biće iznalaženje zajedničkog imenitelja naftnih biznisa i predlaganje rješenja u interesu svih članova Grupacija za unapređenje poslovanja u ovom sektoru – rekao je predsjednik Grupacije Nikolić.

Državni sekretar za energetiku Marko Perunović je najavio da će ubrzo biti rješena dva zahtjeva prethodnog saziva Grupacije – usvajanje Uredbe o prodaji premijum proizvoda koja će, prema ocjeni privrednika, olakšati poslovanje i povećati profitabilnost, te izmjene zakonskog rješenja u dijelu koji se odnosi na zapošljavanje točilaca tečnog naftnog gasa (TNG).

– Postoji velika obostrana zainteresovanost za saradnju države i distributera nafte na zdravim osnovama, posebno na implementaciji zakonskih rješenja i ekoloških standarda, od čega će cijela Crna Gora imati benefite – rekao je Perunović.

Državni sekretar Perunović je saopštio da će u fokusu njihovog rada biti kontrola naftnih proizvoda i kreiranje strateških rezervi nafte i gasa.

Državni sekretar za saobraćaj Zoran Radunović kazao je da ova djelatnost zavisi od rada distributera nafte i derivata, te je izrazio spremnost za saradnju sa Grupacijom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *