Etihadov James Hogan pomaže u osnivanju “To Montenegro”?

Dodajte komentar

James Hogan, koji je bio predsjednik i izvršni direktor kompanije Etihad do 2017. godine, navodno je dobio poziv u Crnu Goru da pomogne u uspostavljanju nove nacionalne aviokompanije u zemlji. Hogan je poznat ovdašnjoj javnosti jer je bio na čelu arapske aviokompanije kada se osnovala Air Serbia.

Hogan je primijećen i u Podgorici. Vlada Crne Gore vrši pritisak da što prije lansira zamjenu za Montenegro Airlines. A kako prenose mediji, Hogan je boravio u Crnoj Grori na poziv tamošnjeg ministra finansija Milojka Spajića.

Hogan je navodno u posjeti Crnoj Gori u svojstvu konsultanta kao osnivač i predsjedavajući Knighthood Capitala.

Kao šef Etihada, Hogan je proveo godine na toj funkciji, zapravo, otkako je nastao Etihad Aviation Group, matična kompanije Etihada. Grupa je krenula u veliku kupovinu aviokompanija koje su bile u finansijskim poteškoćama. Pod njegovim vođstvom, Etihad je postao manjinski vlasnik Alitalije, Air Berlina, Virgin Australije, Jet Airwaysa, Darvina, Air Serbije i Air Seychelles.

Namjera je, u to vrijeme, bila da se stvori opsežna mreža, uglavnom u Evropi, koja bi napajala Etihadovu mrežu iz Abu Dabija. Međutim, ovo nije uspjelo, a većina ovih investicija završila se bankrotom.

U drugim slučajevima, partnerstva su prestala da postoje u godinama posle formiranja. Tako je i nedavno Etihadov udio u Air Serbiji znatno smanjen kada je vlada uzela većinski dio.

Pitanje koje se među stručnom javnošću sada pominje jeste zašto su baš Crnogorci angažovali Hogana, poslij poznatih rezulata.

U pojedinim medijima je objavljeno da je za formiranje nove crnogorske avio-kompanije doveden ekspert koji je Etihad koštao gubitka od više milijardi dolara.

Na pitanje pojedinih medija da li je tačno da će konsultant za ovaj posao biti iz Njemačke, iz resora tamošnje Vlade je odgovoreno da je moguće, ali da konačna odluka o tome još nije donesena, podsjeća Telegraf.

Izvor: Indikator.ba, Simpleflying

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *