Akcije CGES-a oborile rekord, pa strmoglavo pale

Akcije Crnogorskog elektroprenosnog sistema oborile su rekord po vrijednosti ove godine, nakon što su prodate 7.255.403 akcije tog preduzeća Elektromreži Srbije. Cijena po akciji je, nakon kupovine od strane Elektromreža, dostigla 0,95 eura, ali i već dan kasnije počela strmoglavo da pada, pišu Dnevne novine.

Pad je prvo iznosio 10 odsto prošlog četvrtka, kada je prodato svega 1.000 akcija i to po cijeni 0,8550 eura. Ta cijena se zadržala i u petak, da bi već juče došlo do novog pada od skoro 10 odsto. Tokom jučerašnjeg dana prodato je 647 akcija CGES-a po cijeni od 0,77 eura. Cijena od 0,77 eura ujedno je i najniža od početka godine.

Elektromreža Srbije sredinom prošle nedjelje je saopštila da je za dodatnih pet odsto akcija Crnogorskog elektroprenosnog sistema platila oko 6,9 miliona eura, odnosno po prosečnoj cijeni od 0,9493 eura po akciji. EMS je ušao u vlasničku strukturu CGES-a u decembru 2015. godine kupivši 10 odsto akcija.

“Kupovina dodatnih akcija CGES-a u ekonomskom i poslovnom smislu predstavlja opravdanu investiciju u uspješno privredno društvo koje obavlja istovrsnu djelatnost kao i naša kompanija, a čiji prihodi, dobit i imovina pokazuju tendenciju rasta. EMS ostvaruje srazmjerno pravo na dividendu, od čega se očekuje finansijska dobit”, navodi se u saopštenju EMS-a.

Oni su dodali da ta kompanija u Srbiji gradi strateški značajan projekat Transbalkanski koridor za prenos električne energije, a između Crne Gore i Italije položen je i pušten u rad pomorski kabl koji je, kako ističu, sastavni dio tog koridora.

“Kupovina dodatnog paketa akcija dio je EMS-ovog strateškog opredjeljenja da aktivno učestvuje u jačanju panevropske povezanosti zemalja istočnog i zapadnog bloka, kao i u stvaranju i jačanju baze za razvoj evropskog tržišta električne energije. Na ovaj način EMS učvršćuje svoju poziciju regionalnog lidera”, ističe se u kompanijskom saopštenju.

Check Also

Twitter izgubio više od pola milijarde dolara u tri mjeseca

Kompanija Twitter izgubila je više od pola milijarde dolara u tri mjeseca do septembra nakon …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *