Otkriven soj koronavirusa koji može ponovo zaraziti osobe koje su već preboljele covid-19

Obzirom da se pojavljuju mnoge varijante virusa SARS-CoV-2  i potiskuju one koje su bile dominantne u prvom talasu pandemije, izrazito je bitno ne samo procijeniti njihovu relativnu prenosivost i virulentnost u izazivanju bolesti COVID-19, već i sklonost izbjegavanja njihove neutralizacije antitijelima.

Upravo je zato važno pratiti varijante novog koronavirusa koje imaju mutacije koje utiču na interakciju šiljastog proteina s receptorom ACE2 u ljudskim ćelijama, a koji predstavlja ulaznu tačku za novi koronavirus u zdravu ćeliju, piše Zimo.

Varijante novog koronavirusa s većim afinitetom za vezanje za receptor ACE2 više će se i širiti. Nadalje, prenosivost je povezana sa smrtnošću, jer više slučajeva zaraze vodi do više oboljelih, a time i preminulih od posljedica bolesti.

Ipak, rezultat bržih i širih infekcija može isto tako biti zbog gubitka učinkovitosti trenutno dostupnih terapija entitijelima i vakcina, kao i pada imuniteta kod pojedinaca koji su prethodno bili zaražene novim koronavirusom iz prvog vala pandemije.

Kako bi bolje razumjeli rizike koji predstavljaju pojedine ili kombinovane mutacije u varijantama novog koronavirusa iz drugog talasa pandemije, naučnici iz kompanije ImmunityBio iz Kalifornije, napravili su analizu interakcija šiljastog proteina virusa s receptorom ACE2 u ljudskim ćelijama.

Koristili su metode simulacije u milisekundama kako bi istražili mutacije novog koronavirusa E484K, K417N i N501Y i interakciju njihovih šiljastih proteina s receptorom ACE2.

Studija je pokazala da mutacija K484 ima veći afinitet vezanja za receptor ACE2 od E484, kao i veću vjerovatnoću modifikovanog prilagođavanja. Upravo je ta vjerovatnoća modifikacije možda i mehanizam pomoću kojeg je južnoafrički soj novog koronavirusa uspio zamijeniti originalne sojeve virusa SARS-CoV-2.

Mutacije E484K i N501Y isto tako su pokazale povećanu sklonost vezanja šiljastog proteina za receptor ACE2, a E484K je pokazao da može izmijeniti fleksibilne dijelove šiljastog proteina, što rezultira novim, učinkovitijim kontaktima s ljudskim ćelijskim receptorom.

Spomenuta poboljšana sklonost vezanja vjerovatno je i glavni krivac za brže širenje južnoafričke varijante virusa, zbog veće prenosivosti i zbog toga je vrlo važno pratiti te mutacije i reagirati na vrijeme, upozorava se u studiji.

Nadalje, uvođenje konformacionih promjena odgovorno je za bijeg južnoafričke varijante koronavirusa od neutralizirajućih antitijela i mogućnost zaraze već oporavljenih COVID-19 pacijenata.

Smatramo da su vakcine čija učinkovitost uvelike zavisi isključivo od humoralnih reakcija S antigena, ograničena pojavom novih sojeva te je zavisna od čestog redizajna, zaključak je studije.

S druge strane, vakcina koja budi snažanu reakciju T-stanica puno je manje sklono promjenama zbog pojave mutacija kod novog koronavirusa te tako pruža bolji i učinkovitiji pristup zaštiti od bolesti COVID-19.

Idealna vakcina bi trebala da uključuje i drugi, čuvani antigen (poput SARS-CoV-2 nukleokapsid proteina), koji bi vjerovatno podstakao učinkovit humoralni i stanično posredovan odgovor imuniteta, čak i kad je suočen s virusiom koji se brzo mijenja.

Izvor: Poslovni.hr

Check Also

Naslovne strane dnevnih novina za 7. mart

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *