oružj

Bankrotirala jedna od najmoćnijih američkih lobi grupa

Američka NRA (National Rifle Association), najveći lobi ovog tipa, podnio je zahtjev za bankrotom, navodi se u dokumentima podnetim u petak Teksasu.

Grupa je rekla da planira da napusti državu Njujork, gdje je osnovana 1871. godine, i ponovo se pridružiti neprofitnoj organizaciji u Teksasu u potezu koji naziva “Projektom slobode”, navodi se u saopštenju objavljenom u petak.

Najava iz poglavlja 11 prati promjenu rukovodstva i navode o finansijskom lošem upravljanju u NRA posljednjih godina.

Njujorška državna tužiteljka Leticija Džejms pokrenula je tužbu u avgustu optužujući više rukovodstvo NRA da krši zakone koji regulišu neprofitne grupe i koristi milione dolara iz rezervi organizacije za ličnu upotrebu i poreske prevare.

Džejms je navela da su sadašnje i bivše rukovodstvo NRA “uspostavili kulturu lošeg upravljanja” koje je koristilo njima samima, porodici, prijateljima i favorizovanim prodavcima, što je dovelo do toga da je organizacija izgubila više od 63 miliona dolara za tri godine.

Kao odgovor, NRA je podnio protivtužbu navodeći da državna pravobraniteljka ometa prava grupe garantovana Prvim amandmanom.

Džejms je na objavu bankrota grupe u petak odgovorila sažetom izjavom: “Finansijski status NRA konačno je dostigao svoj moralni status: bankrotirao”.

Check Also

Trgovanje akcijama Port of Adria počinje u ponedjeljak

Trgovanje akcijama barske kompanije Port of Adria na Montenegroberzi počeće od ponedjeljka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *