Vektra Montenegro otišla u stečaj

Iako je izvršni direktor Vektre Montenegro Dragan Brković pokušao da izbjegne otvaranje stečaja još jednim zahtjevom za izuzeće sudije Zorana Ašanina i predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića, to nije pomoglo, pa je jutros u ovoj kompaniji otvoren stečaj.

Postupak za ispitivanje razloga za uvođenje stečaja koji je tražila švajcarska NLB Interfinans zbog duga od 60 miliona eura trajao je gotovo dvije godine. Za to vrijeme ročišta su odlagana više puta što zbog zahtjeva jedne, ali i druge strane, što zbog odsustva stečajnog upravnika, vještaka i sudije Ašanina, koji je odbacio jutrošnji zahtjev za izuzeće i uputio spise sudiji Jovaniću, o čijem bi izuzeću trebalo da odlučuje predsjednik Apelacionog suda.

Prethodno je Jovanić, kao neosnovan, odbio prvi zahtjev Vektre Montenegro za izuzećem Ašanina. Zbog toga je Ašanin odbacio kao nedopušten novi zahtjev Brkovića ukazujući da se o njegovom izuzeću već odlučivalo.

Navode zastupnika Vektre Ranka Grbavca da su pregovori sa NLB-om u toku te da su intenzivirani nakon praznika, njihov zastupnik Petar Minić je opovrgao potpisanom izjavom nadležnih iz ove banke da se nikakvi pregovori ne vode sa Vektrom Montenegro.

Tako je sudija Ašanin na ročištu donio odluku da se u ovoj kompaniji otvori stečaj i pored negodovanja Grbavca koji je ukazivao da se prije te odluke mora odlučiti o izuzeću Jovanića, zbog čega je odbio da potpiše zapisnik.

Prvobitno je stečaj u Vektri Montenegro otvoren 2012. godine, ali je plan reorganizacije usvojen dvije godine kasnije. Njime je bilo predviđeno da banci ustupi zemljište i objekte upisane u listovima nepokretnosti u Bečićima vrijedne 18,8 miliona eura, dok je ostatak duga trebalo da bude isplaćen u okviru trećeg isplatnog reda. Kako do toga nije došlo, NLB Interfinanz je u martu prošle godine podnijela zahtjev za otvaranje stečaja.

Sudija Ašanin je pozvao povjerioce ove kompanije da svoja potraživanja prijave do polovine februara i zakazao sastanak povjerilaca za 16. februar. Ispitivanje potraživanja zakazano je za početak marta, a za stečajnog upravnika imenovao je Radojicu Grbu.

Izvor: Pobjeda

Check Also

Održana konferencija “Pojas i put – saradnja Kine i zemalja Centralne i istočne Evrope”

Konferencija ,,Pojas i put – saradnja Kine i zemalja Centralne i istočne Evrope”, bila je …

Leave a Reply

Your email address will not be published.