Frilenseri u Srbiji osnivaju vjersku zajednicu kako bi izbjegli porez?

Priča se da su to zamislili pojedini frilenseri koji hoće da osnuju vjersku zajednicu kako bi se oslobodili plaćanja poreza.

Međutim, versku zajednicu u Srbiji nije uopšte lako registrovati.

“Prema zakonu o crkvama i vjerskim zajednicama, za osnivanje je potrebno sakupiti 100 potpisa (sa izvodima i svim podacima), zatim imati statut i još određenih podataka koji se podnose Ministarstvu pravde na odobrenje”, kaže za Prvu TV Draško Đenović, vjerski analitičar.

“Mislim da frilenseri nemaju šanse da uspiju u tome, to je vjerovatno bio više marketinški potez”, kaže Đenović.

Prema njegovim riječima, neko se sjetio da im sve unazad naplati posle pet godina, njihovi prihodi su uglavnom neredovni a vjerovatno su neki od njih i pokušavali da plate porez, ali im iz Poreske uprave nisu izašli u susret.

Đenović smatra da se mora naći rješenje za ovaj problem, jer će se ti ljudi prijaviti za socijalnu pomoć.

Prije nešto više od dva mjeseca, Poreska uprava pri Ministarstvu finansija Srbije odlučila je ne samo da naplati poreze frilenserima, već i da to uradi retroaktivno, sa kamatama za posljednjih pet godina. Našli su se pogođeni pisci, prevodioci, nastavnici, dizajneri, programeri, administrativni radnici, istraživači, analitičari i mnogi drugi. Neki samouki, a neki sa fakultetskim diplomama koji u svojim strukama nisu mogli naći posao.

Frilenseri su saznali da će biti oporezovani onda kada ih je Poreska uprava pozvala da se dobrovoljno prijave i plate polovinu onoga što su zaradili u proteklih pet godina, i to sa kamatama koje te iznose uvećavaju i do 80 odsto, uz prijetnju za prekršajnu i krivičnu odgovornost.

Check Also

Kina: Zaslužujemo bolji tretman u svjetskim medijima

Posljednjih mjeseci svjedoci smo prilično oštrih napada najvećih zapadnih medija na sve ono što savremena …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *