Banke okreću leđa Trumpu

Dodajte komentar

Porodični biznis američkog predsjednika Donalda Trumpa trpi dok strane i američke banke prekidaju poslovne veze s njim, nakon nereda koji su izbili 6. januara u zgradi američkog Kongresa.

Kako je izvijestio The Wall Street Journal, Professional Bank sa sjedištem u Coral Gablesu na Floridi odbio je saradnju s kompanijama trenutnog američkog predsjednika, slijedeći Deutsche Bank i Signature Bank.

Prema novinama, banka je saopštila da će smjesta prekinuti poslovne odnose s Trumpom i da ne namjerava da posluje s njegovim poslovnim organizacijama u budućnosti, prenosi portal Seebiz.eu.

Uz to, prema The Wall Street Journalu, velika kompanija za promet nekretninama Vornado Realty Trust, koja je zajedno s Trampom vlasnica nebodera u New Yorku i San Franciscu, odlučila je obustaviti planove refinansiranja za dva projekta.

Kako je objasnio Wall Street Journal, jedan od razloga bili su “neredi na Kapitolu, nakon kojih su mnogi povjerioci postali znatno oprezniji u kontaktima s porodicom Trump”.

Bloomberg je u utorak izvijestio da su Deutsche Bank i Signature Bank odlučili da napuste saradnju s Trampom nakon događaja 6. januara u Washingtonu. Tu informaciju potvrdio je i The Wall Street Journal. Prema njegovim izvorima, Deutsche Bank “pokušava da se distancira od predsjednikovog poslovanja i vjerovatno mu neće pružiti nove zajmove”.

U međuvremenu, kako su se novine prisjetile, ta se banka prije smatrala “jednim od najvjernijih partnera” korporacije Trump.

Trumpove pristalice provalile su u američki Kongres, pokušavajući da spriječe potvrdu rezultata predsjedničkih izbora 3. novembra, na kojima je pobijedio demokrata Joe Biden.

Zastupnički dom američkog Kongresa glasao je u srijedu za opoziv predsjednika Donalda Trumpa zbog podsticanja na prošlonedjeljni napad njegovih pristalica na Kapitol. Trump je time postao prvi predsjednik u istoriji koji je opozvan dvaput.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *