Šta se krije iza korekcije na tržištu kriptovaluta?

Dodajte komentar

Erupcija optimizma na kripto tržištu privremeno je završila. Tajming korekcije ipak ide na ruku optimistima, a zna se i zašto.

Optimizam nije posustajao ni nakon rasta bitcoina iznad 20.000 USD, čak ni probijanja rekorda od 30.000 USD, ali granica od 40.000 USD morala je pasti (vrhunac je bio 42.000 USD u petak) kako bi veći broj investitora odjednom počeo unovčavati ogromnu dobit.

A kad nekoliko ljudi odjednom pokuša proći kroz izlazna vrata, pojavljuje se problem. Cijena bitcoina stoga je strmoglavo pala za 20 posto (najveći pad od marta) na 30.500 dolara s rekordnim prometom do ponedjeljka ujutro. Na strani prodaje bili su neki glavni investitori (poput Guggenheim Partners) koji su se prošle godine pobrinuli za snažno jačanje bitcoina. Čak i rudari prodaju toliko puno koliko nisu od jula 2019. godine, kada je cijena bitcoina dostigla 14.000 dolara.

Ponedjeljak je već bio praćen snažnim skokom bitcoina i rastom od 20 posto, a u utorak je vrijedio oko 35.000 dolara. U srijedu veče njegova je vrijednost prešla nivo od 35.500 dolara.

Bitcoin se prošle godine popeo sa 7.200 na 29.000 dolara. Takođe je oborio nove rekorde 2021. godine, sve dok nije dostigao 42 hiljade dolara, gdje je uslijedila samo jača korekcija, koju je bitcoin iznenađujuće dugo izbjegavao.

Slična ili još izraženija kretanja primijećena su posljednjih dana u slučaju altcoina. Mnogi ističu da je bitcoin klasični balon. To je mišljenje i kralja obveznica, Jeffreyja Gundlacha iz finansijske kompanije DoubleLine Capital. Naravno, brojna su i suprotstavljena mišljenja o kojima često pišemo, a koja u prvi plan ističu bitcoin kao čuvara vrijednosti sličnog zlatu.

Mnogi razloge za slabljenje bitcoina vide i u djelimičnom oporavku dolara na početku nove godine. Američka je valuta prošle nedjelje bila na trogodišnjem minimumu, a zatim je počela da jača, što nije dobro za berze, a takođe ne i za bitcoin, koji tradicionalno dobija uglavnom tokom razdoblja slabljenja američke valute. Vrijednost eura u utorak naveče iznosila je 1,22 dolara.

Izvor: Seebiz.eu

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *