Njemački BDP pao pet odsto u 2020. godini

Dodajte komentar

Njemačka ekonomija je zabilježila u pandemijskoj 2020.godini pad od 5,0 posto, okončavši desetogodišnju ekspanziju jer su mjere zaključavanja ugušile veliki dio poslovnih i potrošačkih aktivnosti, pokazuju današnji podaci Federalnog zavoda za statistiku, Destatisa.
Koliko god da sumorna bila ova cifra, pad je manji nego što su mnogi analitičari predviđali, a visoka stopa rasta štednje nagovještava da bi potrošači mogli da budu spremni da pokrenu snažan ekonomski oporavak kada se lokdaun konačno ukine, ocjenjuje agencija AP.

Prema saopštenju Destatisa, samo je njemački građevinski sektor lani zabilježio rast dok su industrijska proizvodnja i sektor usluga duboko potonuli. Poljoprivreda, finansijske usluge, sektori nekretnina, informacija i komunikacija pretrpjeli su manji pad.

Albert Brakman, šef grupe za ekonomske procjene i cijene, kaže da bi privatna potrošnja „mogla znatno da poraste” u predstojećem periodu, imajući u vidu da je stopa štednje stanovništva u Njemačkoj porasla za rekordnih 16,3 odsto tokom 2020.

Njemačka ekonomija je lani prošla bolje od nekih drugih članica eurozone. Francuska je, prema Destatisu, pala za 9,4 procenta, Italija za 9,9 posto, a od turizma zavisna Španija za 12,4 odsto, navodi AP i dodaje da zvanični statistički podaci tih zemalja treba da budu objavljeni početkom februara.

Zvaničnici Destatisa su takođe procijenili da je privredni pad SAD-a iznosio 4,6 posto prošle godine, a da je kineska ekonomija porasla za 2,1 odsto.

Prošlogodišnji pad njemačkog BDP-a uzrokovan pandemijom, kojim je prekinuta decenija njegovog rasta, manji je od onog zabilježenog tokom globalne finansijske krize 2009., kada je najveća evropska ekonomija potonula za 5,7 procenata.

Američka agencija podsjeća da je njemačka privreda u 2019. godini zabilježila umjerenu stopu rasta od 0,6 odsto.

Izvor: Dnevnik.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *