EBRD povećala ulaganja u 2020. na rekordnih 11 milijardi eura

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) izvijestila je danas da je u 2020. godini povećala ulaganja 10 posto kako bi pomogla ublažiti teške ekonomske posljedice korona krize, ali je udio zelenih ulaganja oštro smanjen.
Banka je u 2020. uložila rekordnih 11 milijardi eura, finansiravši 411 projekata. U 2019. finansirali su 452 projekta u koje su uložili 10,1 milijardu eura.

Najveći su iznos prošle godine uložili u projekte u regiji istočne Europe i Kavkaza, nešto više od dvije milijarde eura, povećavši finansiranje za 6,7 posto.

U regiju srednje Evrope i baltičkih država, koja uključuje i Hrvatsku, uložili su 1,47 milijardi eura, povećavši ulaganja za 4,2 posto.

Ulaganja su ponovo bila koncentrisana na privatni sektor, s udjelom u ukupnim ulaganjima od 72 posto. Banka se u kriznim mjerama fokusirala na potporu kratkoročnoj likvidnosti i radnom kapitalu “održivih kompanija”, ističe se u saopštenju.

“Naša su ulaganja bila znatno veća nego u godini ranije a pružali smo i potporu u mjerama vlada kako bi se pomoglo privatnom sektoru da prebrodi krizu”, istakla je predsjednica EBRD-a Odile Renaud-Basso.

Zbog korona krize udio ‘zelenih’ ulaganja oštro je smanjen u 2020. godini, sa 46 na 29 posto, ali banka je novim petogodišnjim strateškim okvirom, najavila da bi do 2025. ona trebala činiti većinu njenih ulaganja, ističe se u saopštenju.

Povrh vlastitog novca, banka je direktno mobilisirala 1,2 milijardi eura od suulagača “u razdoblju u kojem je svjetska ekonomija bilježila najdublji pad od Velike depresije u 30-im godinama prošlog stoljeća”.

Pandemija je produbila i nejednakost, posebno žena, mladih i drugih društvenih grupa, upozoravaju u EBRD-u, pa su ponovo uložili pojačane napore u rodnu i ekonomsku inkluziju.

“Taj rad rezultirao je 24-postotnim povećanjem broja projekata inkluzije, uz ukupni obim investicija od četiri milijarde eura i rekordan broj rodnih aktivnosti”, navodi se u saopštenju.

Izvor: seebiz.eu

Check Also

SAD „na autopilotu do inflacije“ zahvaljujući Fed stalnom štampanju novca

Američke Federalne rezerve (Fed) vjeruju da bi ekonomski oporavak zemlje mogao da podstakne privremenu inflaciju, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *