Budžetski deficit SAD porastao 60,7 odsto

Dodajte komentar

Deficit američke vlade u prva tri mjeseca tekuće budžetske godine, započete 1. oktobra, bio je rekordnih 572,9 milijardi dolara.

To znači da je bio 60,7 odsto veći u odnosu na isti period prije godinu dana, dok je potrošnja za suzbijanje pandemije KOVIDA-19 rasla.

Ministarstvo finansija izvijestilo je u srijedu da je za tri mjeseca budžetske godine deficit bio 216,3 milijarde dolara veći nego u istom periodu oktobar-decembar prije godinu dana.

Deficit odražava skok rashoda za 18,3 odsto, na 1,38 biliona dolara, što je rekord u tom periodu, dok su prihodi opali za 0,4 odsto na 803,37 milijardi dolara. Samo za mjesec decembar deficit je iznosio rekordnih 143,6 milijardi dolara. Manjak za budžetsku 2020. godinu koja se završila 30. septembra, popeo se na najviši nivo od 3,1 biliona dolara.

Počevši prošlog proljeća, Kongres SAD je odobrio mjere potrošnje više biliona dolara za borbu protiv štete koja je nanijeta ekonomiji usljed pada koji je izazvala pandemija.

Recesija, u kojoj su milioni Amerikanaca ostali bez posla, značila je i pad poreskih prihoda u trenutku kada je porasla potražnja za vladinim programima podrške poput naknada za nezaposlenost i bonova za hranu.

Izvještaj je pokazao da su izdaci u decembru iznosili rekordnih 489,7 milijardi dolara, dok su prihodi iznosili 346,1 milijardu dolara. Iznos potrošnje nije obuhvatio paket pomoći od 900 milijardi dolara koji je Kongres konačno usvojio poslije višemjesečnih prepirki, jer nije potpisan prije kraja tog mjeseca.

Predsjednik Donald Tramp odložio je potpisivanje zakona, koji je nazvao “sramotom”, jer je obuhvatio samo 600 dolara direktnih plaćanja pojedincima.

Novoizabrani predsjednik Džozef Bajden odobrio je povećanje tog direktnog plaćanja za još 1.400 dolara. Rekao je da će veći iznos biti uključen u novi krug uplate olakšica koje će zatražiti od Kongresa kada preuzme dužnost 20. januara. Pored direktnih plaćanja, decembarski zakon o olakšicama produžio je dva posebna programa naknada za nezaposlene čiji je cilj ublažavanje posljedica pandemije.

Naknade za nezaposlenost iznosile su od oktobra do decembra 80 milijardi dolara, dok su u istom periodu u prošloj budžetskoj godini bile svega pet milijardi dolara.

Kongresna kancelarija za budžet prognozirala je da će ovogodišnji deficit iznositi 1,8 biliona dolara, a deficit će ostati iznad jednog biliona dolara godišnje sve do 2030. godine.

Izvor: B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *