Izgubljeno 140 milijardi dolara u bitkoinima zbog lozinki

Kako je cijena bitkoina nedavno naglo porasla, vlasnike te kriptovalute koji ne mogu da pristupe novostečenom bogatstvu uhvatila je panika.

Oko 20 odsto od postojećih 18,5 miliona bitkoina – ukupne vrijednosti 140 milijardi – nalazi se u digitalnim novčanicima kojima vlasnici ne mogu da pristupe, prema podacima Chainalysisa, firme koja se bavi podacima o kriptovalutama, objavio je juče „Njujork tajms“.

Vlasnici najpoznatije kriptovalute na svijetu su očajni jer znaju od kolikog ih novca dijeli zaboravljena lozinka ili na neki drugi način izgubljen pristup svom nalogu, piše Biznis insajder.

Wallet Recovery Services, firma koja pomaže u pronalaženju izgubljenih digitalnih „ključeva“, za „Tajms“ navodi da prima 70 zahtjeva dnevno od ljudi koji pokušavaju da pristupe svojim digitalnim novčanicima – što je trostruko veći broj nego prije mjesec dana.

U intervjuu za „Njujork tajms“, Stefan Tomas, programer iz San Franciska, kaže da su njegovi pokušaji da se prisjeti lozinke bili neuspešni i da su mu ostala samo dva pokušaja da otkrije lozinku prije nego što se nalog trajno zaključa. A njegovih 7.002 bitkoina vrijedjeli su ove nedelje oko 220 miliona dolara.

Lozinka bi trebalo da mu omogući pristup IronKeyu, malom hard disku u kome su njegovi lični ključevi za pristup digitalnom novčaniku u kome drži bitkoine.

Bivši direktor sektora bezbjednosti u Fejsbuku Aleks Stamos, u tvitu o tome juče je izgleda ponudio pomoć Tomasu da dođe do svog novčanika – za 10 odsto vrijednosti.

Gabrijel Ejbid je još jedan vlasnik bitkoina koji je izgubio pristup svom novčaniku sa bitkoinima još 2011. kada mu je formatiran hard disk na laptopu, i tako ostao bez 800 bitkoina koji sada vrijede oko 25 miliona dolara, prema pisanju „Tajmsa“.

Stalni problem

S padovima i skokovima vrijednosti bitkoina, pojavljuju se i hakeri koji pokušavaju da pristupe digitalnim novčanicima koji kriju velike količine bitkoina, uključujući i jedan sa 69.370 bitkoina vrednih oko 690 miliona eura, objavio je Vice u septembru.

Još od uvoženja te kriptovalute 2009. vlasnici gube ključeve ili hard diskove koji im služe za pristup bitkoinu, pa je tako Džejm Hauels, IT radnik iz Velike Britanije, izguzbio fizički hard disk u kom je bilo pohranjeno 7.500 bitkoina koje je izrudario od 2009, nakon što ga je greškom bacio u kantu za đubre 2013, objavio je Telegraf. Gradsko vijeće odbilo je da mu pomogne da ga povrati sa lokalne deponije u Njuportu, rekavši da je to protivzakonito. Njegove kriptovalute su u to vrijeme vrijedejle preko 127 miliona dolara.

Izvor: B92.net

Check Also

Na vidiku recesija s dvostrukim dnom: Poslovna aktivnost u eurozoni na dvomjesečnom minimumu

Poslovna aktivnost u eurozoni pala je na dvomjesečni minimum u januaru usljed pooštravanja mjera ograničenja …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *