Fond za zaštitu depozita od prodaje imovine IBM i Atlas banke očekuje 11 miliona

Dodajte komentar

Za 11.480 deponenata Atlas banke u stečaju isplaćeno je 81,8 miliona eura ili 90,65 odsto. Neisplaćeno je ukupno 8,4 miliona. Deponentima IBM u stečaju, njih 897, isplaćeno je 21,7 miliona ili 97,09 odsto. Ostalo je neisplaćeno 650.849 eura, kazao je Pobjedi direktor Fonda za zaštitu depozita Predrag Marković.

Podsjetimo da sve neisplaćene deponente novac čeka. Bilo je i žalbi deponenata ovih banaka, ali Marković kaže da ne očekuje uvećanje obaveza po tom osnovu.

ŽALBE

-Do 22. decembra prošle godine od 24 tužbe Upravnom sudu dvije su odbijene, a ostale 22 su u postupku odlučivanja. Naše je očekivanje da će sve biti odbijene, odnosno da po tom osnovu neće doći do povećanja iznosa garantovanih depozita koje bi Fond trebao isplatiti, ističe Marković.

Marković kaže da su od formiranja Fonda 2004. prvi put bili u situaciji da uvjere deponente i javnost u opravdanost postojanja institucije za zaštitu depozita.

-Naime, Fond za zaštitu depozita je tokom prethodne godine vršio isplatu garantovanih depozita posredstvom izabranih banaka isplatioca, deponentima IBM i Atlas banke nad kojima je otvoren stečajni postupak, podsjeća Marković.

Iz stečajne mase ove dvije banke Fond je ukupno povratio 52,6 miliona eura ili 46,49 odsto.

-Iz IBM banke 17,6 miliona ili 78,81 odsto a iz Atlas banke 35 miliona ili 38,77 odsto objašnjava direktor. Iako su naša očekivanja bila da ćemo u prošloj godini imati značajniji povrat sredstava iz stečajne mase, ukupna dešavanja izazvana pandemijom virusa kovid-19 su znatno otežala prodaju imovine propalih banaka, pa je to, prema navodima stečajnih upravnika, razlog što povrat sredstava nije bio veći, objašnjava direktor FZD.

Od prodaje imovine ovih banaka u prošloj godini Fond je povratio 11,3 miliona.

-U prošloj godini povrat sredstava iz stečajne mase iznosio je 11,3 miliona eura. Obje banke raspolažu vrijednom imovinom koju treba prodati, te smo, očekujući smirivanje pandemije, planom predviđeli da tokom 2021. imamo povrat 11 miliona. U svakom slučaju, očekujemo da ćemo tokom narednih godina povratiti sredstva iz stečajne mase u značajnom iznosu, ističe Marković.

Fond, kaže on, trenutno raspolaže sa 90,9 miliona eura.

-Utvrđena premija za zaštitu depozita za 2021. godinu iznosi 16 miliona eura, pa bi, sa planiranim povratom sredstava iz stečajne mase u iznosu od 11 miliona, na kraju 2021. godine Fond raspolagao sa 117 miliona eura, ističe.

Fond je, podsjeća Marković, sklopio aranžman sa EBRD na iznos od 50 miliona eura, koje bi kod eventualnog nastanka zaštićenog slučaja stečaja u nekoj od kreditnih institucija bili raspoloživi.

-To znači da Fond raspolaže sa dovoljnim iznosom sredstava za bilo kakve poremećaje koji bi mogli nastati u narednom periodu. Prema informacijama sa kojima raspolažemo, nema bojazni od nastanka zaštićenog slučaja u bilo kojoj od kreditnih institucija, kaže Marković.

OBRAČUN

Od januara tekuće godine u primjeni je Metodologija za obračun premije na bazi rizika, što će, ocjenjuje Marković, dodatno smanjiti moralni hazard, a kreditne institucije će, umjesto linearno, plaćati premiju prema stepenu rizičnosti za Fond.

-Visina garantovanog depozita od 50.000 eura (po deponentu i po kreditnoj instituciji) ostaje na snazi sve do pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji. Tada će se iznos garantovanog depozita povećati na 100.000 eura, objašnjava Marković.

Trenutno u bankarskom sistemu ima 642.268 deponenata od čega je 62.477 pravnih lica, koji imaju pravo nagarantovni depozit.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *