Panika u turskom turizmu: Na prodaji više od 2.000 hotela

Dodajte komentar

Oko 2.000 turskih hotela i drugih turističkih objekata, od 5 zvjezdica do butika, trenutno se prodaje na online platformama.

Ukupno 86 novih oglasa za prodaju hotela u Turskoj postavljeno je na popularnoj platformi za e-trgovinu Sahibinden.com u prva dva dana 2021. godine.

Turski dnevnik Sozcu definisao je situaciju kao odraz “panike u turističkoj industriji”, dok je Mehmet Isler, zamjenik šefa Turske federacije hotelijera (TUROFED), rekao za novine da su vlasnici hotela zabrinuti zbog gubitka imovine bankama jer ne mogu predvidjeti kakav turizam će biti u 2021. Tursku turističku industriju prošle je godine uništila kriza s koronavirusom (COVID-19).

Od decembra Turska je imala 1,89 miliona hotelskih kreveta i 875 984 hotelskih soba.

Petog januara Sururi Corabatir, šef Turofeda, rekao je da je industrija ciljala najmanje 25 miliona stranih turista 2021. godine.

U 2020. dolasci stranih turista u Tursku pali su na manje od 13 miliona, što je najniža brojka zabilježena od 2001. Čak i 25 miliona dolazaka 2021. bilo bi niže od nivoa 2016., godine kada se turistička industrija zemlje borila nakon niza terorističkih napada i neuspjelog pokušaja vojnog puča.

U 2019. godini bilo je 45 miliona međunarodnih dolazaka, koji su generirali prihode od 34,5 milijardi dolara. Gubitak prihoda u 2020. godini vjerovatno će biti veći od 20 milijardi dolara.

Ako tok pandemije bude značio da Turska ne može pravilno započeti svoju turističku sezonu u aprilu, to bi dovelo do tektonskog kolapsa unutar njene ekonomije.

Preduzeća iz turističke industrije pridružila bi se dugim redovima za spašavanje i restrukturiranje duga koji su već viđeni u Turskoj.

Svjetska banka je 5. januara upozorila da postoji rizik da bi se rast 2021. godine mogao pokazati mnogo slabijim u ekonomijama zavisnim od turizma srednje Evrope, Turske i zapadnog Balkana, podsjeća Bne Intellinews.

Izvor: Indikator.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *