Katarske i saudijske kompanije obnavljaju avioletove

Dodajte komentar

Katarska aviokompanija Qatar Airways saopštila je da od ponedjeljka obnavlja letove ka Saudijskoj Arabiji, što je još jedan korak napravljen u okviru realizacije sporazuma kojim su te dvije zemlje nedavno okončale višegodišnju zalivsku krizu.

U saopštenju se navodi da će, nakon duže od tri godine, sjutra biti realiziran prvi komercijalni let u Rijad, a potom su najavljeni i letovi u Džedu i Dammam, prenosi Anadolija.

U subotu je i saudijska kompanija Saudia najavila da od ponedjeljka obnavlja letove ka Kataru.

Otvoren i granični prelaz

Vlasti Saudijske Arabije u subotu su otvorile granični prelaz na granici s Katarom, a lokalni mediji objavili su snimke otvaranja prelaza Selva i ulaska državljana Katara u Saudijsku Arabiju.

“Dolazimo u našu drugu domovinu. Dodatno nas raduje što vidimo da ste i vi u Saudijskoj Arabiji veseli zbog našeg ponovnog dolaska”, kazao je jedan od građana Katara koji je među prvima prešao granicu.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat su u junu 2017. godine prekinuli sve odnose i blokirali granice Katara, kojeg su optužili za podršku terorizmu.

Katar je negirao optužbe.

Uz posredstvo Kuvajta, lideri Saudijske Arabije i Katara su 4. januara postigli dogovor o otvaranju granica i okončanju troipogodišnje krize.

Izvor: Aljazeera Balkans

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *