Slovenija se zadužila po negativnoj kamatnoj stopi: Vratiće 17 miliona eura manje

Slovenija se na međunarodnom finansijskom tržištu zadužila za dvije milijarde eura izdavanjem obveznica sa desetogodišnjim i tridesetogodišnjim dospijećem, saopšteno je iz slovenačkog Ministarstva finansija.

Iz resornog ministarstva su naveli da je zaduživanje obavljeno po vrlo povoljnim uslovima, te da su obveznice sa desetogodišnjim dospijećem dogovorene s negativnom kamatnom stopom.

– Slovenija je izdala desetogodišnju obveznicu sa kamatama do dospijeća u visini minus 0,096 odsto i kuponsku kamatnu stopu nula posto u visini 1,75 milijardi eura, što znači da će realizacijom zaduženja kod investitora dobiti 17 miliona eura koje neće trebati da vrati, objasnili su iz Ministarstva finansija.

Slovenija se u utorak zadužila i za 250 miliona eura povećanjem izdavanja postojeće obveznice sa tridesetogodišnjim dospijećem, uz kamatnu stopu od 0,381 odsto.

– Uslovi za oba zaduženja pokazuju dugoročno povjerenje investitora u Sloveniju, što se zasniva na odlukama koje je u teško vrijeme pandemije virusa korona donijela Vlada, navodi se u saopštenju.

Check Also

Naslovne strane dnevnih novina za 28. jul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *