Ko je Elon Musk i kako je postao najbogatiji čovjek na planeti

Dodajte komentar

Milijarder Elon Musk danas je postao najbogatija osoba na svijetu nakon što je po bogatstvu prestigao osnivača Amazona Jeffa Bezosa.

Ono po čemu se razlikuje od ostalih milijardera je što su njegovi projekti usmjereni ka poboljšanju kvaliteta života na zemlji i dugoročnom spasu čovječanstva.

Musk je rođen 1971. godine u Pretoriji, u Južnoafričkoj Republici.

Sam je naučio programiranje kada mu je bilo 12 godina. Sa 17 godina se seli u Kanadu, a nešto kasnije u SAD, gdje je studirao fiziku i ekonomiju.

Kako se obogatio

Godine 1995. osniva svoju prvu softversku kompaniju Zip2 koja je bila neka vrsta „internet gradskog vodiča“, a koju je četiri godine kasnije kupio Compaq za 340 miliona dolara.

Musk nakon toga osniva kompaniju X.com za plaćanje putem interneta. Ova firma se spaja sa kompanijom Confinity i tako nastaje čuveni PayPal, kojeg je 2002. kupio eBay za 1,5 milijardi dolara. Nakon toga Musk osniva svoje kompanije kojima i danas upravlja i u koje i on i cijeli svijet ulažu mnogo nade.

SpaceX

U maju 2002. Musk osniva firmu SpaceX za izgradnju svemirskih vozila i transport u svemiru. U septembru 2008. SpaceX je postao prva privatna kompanija čija je raketa, Falcon 1, ponijela satelit u orbitu.

U decembru 2015. SpaceX prvi put je lansirao raketu koja se uspješno vratila na zemlju. Do tada su rakete korištene samo za jedno lansiranje satelita. Primjenom raketa koje se vraćaju na zemlju i mogu biti korištene ponovo, drastično je smanjena cijena svemirskih programa.

Krajnji Muskov cilj jeste uspostavljanje ljudske kolonije na Marsu, za koju vjeruje da će do 2040. godine imati 80.000 stanovnika.

Musk vjeruje da je kolonizacija svemira bitna kako bi se osigurao dugoročni opstanak ljudi.

Tesla

Kompanija Tesla osnovana je 2003. godine, a prvi električni automobil proizvela je 2008.

Musk je 2014. svu Teslinu tehnologiju učinio dostupnom svim automobilskim kompanijama, koje se do tada uopšte nisu bavile ovom vrstom vozila.

Svi svjetski giganti danas prelaze na proizvodnju električnih automobila, u čemu Tesla ima ogromnu zaslugu.

SolarCity

Godine 2006. Musk učestvuje u osnivanju firme SolarCity za razvoj solarne energije.

Do 2013. ova kompanija postaje drugi najveći proizvođač solarnih energerskih sistema u SAD.

SolarCity kasnije postaje Teslina kćerka firma. Osnovni cilj Tesle i SolarCityja je smanjenje globalnog zagrijavanja.

OpenAI

Musk 2015. postaje suosnivač nepofitne kompanije OpenAI, kojoj je cilj da razvija vještačku inteligenciju od koje će ljudi imati koristi i koja će biti dostupna svima.

Musk je upozorio da velike korporacije mogu steći previše moći tako što će posjedovati superinteligentne sisteme koji su namijenjeni sticanju profita, te da vlade mogu koristiti vještačku inteligenciju za kontrolu nad građanima.

Ostali projekti

Musk je osnivač firme Neuralink, neurotehnološke kompanije koja je fokusirana na istraživanje odnosa i povezivanje mozga i kompjutera. Osnivač je i kompanije Boring Company za kopanje tunela. Autor je koncepta Hyperloop, odnosno superbrzih vozova koji bi trebali ići brzinom od oko 1.000 kilometara na sat.

Nagli rast dionica Tesle 

Muskovo bogatstvo danas se procjenjuje na oko 190 milijardi dolara. No, zanimljivo je da je najveći dio toga stekao prošle i ove godine. Samo lani je njegovo bogatstvo povećano za oko 140 milijardi.

To je posljedica naglog rasta dionica kompanije Tesla koja je povećala proizvodnju te je stekla ogromno povjerenje investitora u svoj dalji rast u narednom periodu.

Investitori vjeruju da ova kompanija ima sjajnu budućnost odnosno da njeno vrijeme tek dolazi s obzirom da je fokusirana na razvoj električnih automobila.

Za kraj vam donosimo pet principa ključnih za Muskov uspjeh:

  • Budite opsjednuti i opsesivni, ne prihvatajte ništa manje od izvrsnog
  • Volite svoj brend kao što volite svoju religiju
  • Transformišite industriju postižući nemoguće
  • Ignorišite kradljivce vizije i one koji vam ruše snove
  • Budite posebni u onome što radite

Izvor: BiznisInfo.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *