Italijanski suvlasnici UniCredita protiv preuzimanja Monte dei Paschija

Dodajte komentar

Italijanski tajkun Leonardo Del Vecchio, koji je vlasnik 1.9% udjela u UniCreditu, protivi se ideji o preuzimanju posrnule banke Monte dei Paschi i u dosluhu je s ostalim velikim italijanskim investitorima koji takođe gaje rezerve prema tom potencijalnom poslu, rekla su Reutersu dva izvora upoznata sa situacijom.

Italijanski dnevnik Il Sole 24 Ore izvijestio je u četvrtak da je Del Vecchio održao sastanke s još dva glavna italijanska dioničara u UniCreditu, Fondazione CariVerona i Fondazione CRT. Njih trojica, koji imaju zajednički udio u UniCreditu od 5,36%, žele stvoriti pakt kako bi imali veći uticaj u izboru novog predsjednika uprave i odbiju potencijalni dogovor s Monte dei Paschijem, navodi list.

Rim pokušava da smanji svoj udio od 64% u Monte dei Paschi (MPS), nakon što je 2017. godine potrošio 5,4 milijarde eura za spas najstarije banke na svijetu. MPS-u sada treba još 2,5 milijarde eura (oko tri milijarde dolara) da ojača svoje finansije.

Italija vidi UniCredit kao idealnog partnera za MPS, rekli su izvori. No, milanska banka traži novog šefa nakon što je izvršni direktor Jean Pierre Mustier rekao da će podnijeti ostavku nakon što se sukobio s upravom banke zbog strategije.

Izvor: Seebiz

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *