Boing sa nagodbom od 2,5 milijardi dolara izbjegao krivičnu odgovornost

Dodajte komentar

Američki proizvođač aviona Boeing pristao je platiti više od 2,5 milijardi dolara kako bi izbjegao krivičnu odgovornost za prevaru i prikrivanje podataka vezano za nesreće aviona 737 MAX, saopštilo je američko ministarstvo pravosuđa.

Avioni 737 MAX prizemljeni su u martu 2019., nakon dvije teške nesreće, u Indoneziji u listopadu 2018. i u Etiopiji u martu 2019., u kojima je stradalo ukupno 346 ljudi.

Istraga je pokazala da je glavni uzrok nesreća neispravan upravljački softver koji je mlažnjake usmjerio prema tlu, ne dopuštajući pilotima ručno upravljanje.

Boeing je osumnjičen da je model 737 MAX prebrzo izbacio na tržište, zanemarivši sigurnost, izvršni direktor Dennis Muilenburg podnio je ostavku, ministarstvo je pokrenulo istragu a kompanija je pretrpjela najteži finansijski udarac u svojoj 104-godišnjoj istoriji.

Zaposleni Boeinga uskratili su informacije američkom regulatoru za sigurnost aviosaobraćaja (FAA), rekao je u četvrtak pri objavi nagodbe David P. Burns iz kaznenog odjeljenja ministarstva pravosuđa.

Izvor: Seebiz.eu

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *