Vlasnik Alibabe nestao nakon kritike vlasti

1 komentar

U svjetskim medijima se uveliko nagađa o nestanku kineskog milijardera i osnivača Alibabe Jacka Ma, nakon što se on nije pojavio u javnosti više od dva mjeseca. Nakon šro se milijarder nije pojavio čak ni u završnoj epizodi vlastitog talent šoua – Africa’s Business Heroes, kako je bilo najavljeno, pojavilo se nekoliko izvještaja koji dovode u pitanje gdje se on trenutno nalazi.

Prema izvještaju UK Telegrapha, Ma je trebao biti dio žirija u emisiji, ali ga je u finalu u novembru zamijenio izvršni direktor Alibabe a čak je i njegova slika uklonjena s web stranice.

Prema Financial Timesu, portparol Alibabe rekao je da Ma nije mogao biti u žiriju “zbog drugih obaveza”, no 56-ogodišnjeg milijardera nisu vidjeli javno nakon što su mu zvaničnici oštro uzvratili nakon govora u oktobru u kojem se žalio na poslovnoj konferenciji da kineski regulatori i državne banke koče mogućnosti.

“Današnji finansijski sistem nasljeđe je industrijskog doba”, rekla je Ma u govoru. “Moramo uspostaviti novi za sljedeću generaciju i mlade ljude. Moramo reformirati postojeći sistem. Ne možemo regulisati budućnost koristeći metode iz prošlosti,” rekao je on.

Prošlog mjeseca objavljeno je da regulatori istražuju Maovu kompaniju Alibaba pod optužbom za monopolističku praksu.

Istraga nad kompanijom

U novembru prošle godine Wall Street Journal izvijestio je da su službenici u Pekingu prigovorili vlasniku Alibabe i suspendirali početnu javnu ponudu (IPO) njegove Ant Group u iznosu od 37 milijardi dolara po direktnom nalogu predsjednika Kine Xi Jinpinga.

Njemu je takođe savjetovano da ostane u Kini prije pokretanja antimonopolske istrage nad njegovim holdingom Alibaba Group, navodi Bloomberg.

U izvještaju AP navodi se da su ti potezi dio napora Komunističke partije da suzbije uticaj tehnoloških kompanija koje ulaze u sektor finansijskih usluga u vrijeme kada Peking želi da smanji finansijske rizike. Kineski regulatori naložili su Ant Group da ispravi svoje poslovanje i poštuje regulatorne zahtjeve usred pojačanog nadzora antimonopolskih praksi u internetskom sektoru u zemlji.

Jack Ma Neto vrijednost

Jack Ma skliznuo je na treće mjesto najbogatijih KIneza. Pretekli su ga izvršni direktor i osnivač e-trgovine Pinduoduo Colin Huang i Pony Ma Huateng iz kompanije Tencent Holdings. Prema Bloombergovom indeksu milijardera, Huang sada ima neto vrijednost od 63,1 milijarde američkih dolara., dok neto vrijednost Pony Ma-a iznosi 56,4 milijarde dolara a Jack Ma zauzima treće mjesto s neto vrijednošću od 50,6 milijardi dolara.

Izvor: BiznisInfo.ba

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *