Ivanović: Auto-put najvjerovatnije gotov na jesen (video)

Dodajte komentar

Usljed nepredviđenih okolnosti na koje izvođač radova nije mogao da utiče, kakva je u prvom redu pandemija virusa korona, radovi na auto-putu Bar – Boljare trebalo bi da budu gotovi na jesen ove godine, ocjena je zamjenika šefa nadzora na auto-putu, Jovana Ivanovića.

– Na osnovu analiza koje ja kao inžinjer radim, i na osnovu iskustva, kao i dinamike radova od strane izvođača, očekujemo da ovaj projekat može da se završi na jesen ove godine. Pod tim podrazumijevamo kompletno završene građavinske i elektromašinske radove, puštanje sistema u rad, kao i kontrole i upravljanja auto-puta, tehničke prijeme od strane inžinjera i komisjie za tehnički prijetm. Tačno je da je rok bio 30. septembar i da taj rok nije ispoštovan – rekao je on.

Prema njegovim riječima, izvođač je dostavio obilnu dokumenataciju u vidu potraživanja, na osnovu štete koju je pretrpio usled pandemije.

– Izvođač ima pravo na osnovu ugovora da u slučaju više sile dostavi potraživanja za koja smatra da ima pravo i da je pretrpio šetetu na kojoj učesnice na projektu nisu mogle da utiču – dodao je on u izjavi za agenciju Mediabiro.

Inžinjeri trenutno rade anlizu dokumentacije nakon čega će biti donešeno vrjednovanje, odnosno determinacija da li izvođač ima pravo i u kojoj mjeri na produšetak roka i na finansisjku nadoknadu.

BC je kroz svoju dokumntaciju je zatražio jedanaest dodatnih mjeseci na osnovu posledica korona virusa – istakao je Ivanović.

Na gradilištu je u posljednje vrijeme angažovano preko 14.000 radnika kineske nacionalnosti, polovina su domaći radnici kao i radnici podizvođača.

– U ovom prazničnom periodu taj je broj svakako manji, ali očekujemo da se već polovinom janura inteziviraju radovi – naveo je Ivanović.

Svi objekti na građevinskoj trasi auto-puta Bar – Boljare su završeni, kazao je on. U pitanju je, kako je objasnio u izjavi za agenciju Mediabiro, preko 20 mostova i 26 dubljih tunela, a na tim objektima se izvode završni radovi kao što je kolovozna kontrukcija, asfalt, zaštitna ograda od buke i vjetra, te bojenje unutrašnjih zidova tunela.

S druge strane, kako je dodao, na prvom dijelu otvorene trase u prvih 20 km svi građevniski radovi uglavnom su završeni.

– Vidjeli ste da je asfalt na dobrom dijelu i postavljen, nekih 30 km asfalta je već urađeno, uključujući i asfalt kroz nekih desetak tunela. Prvi i drugi završni sloj će se raditi kada se steknu povoljni vremenski uslovi, na proljeće ove godine. Na drugom dijelu trase od 20 km, obzirom da su tamo gradilišta i na većoj nadmorskoj visini od 1000 m, predstoje intezivniji građevinski radovi pa očekujemo da se ti radovi izvode početkom proljeća, kada se steknu povoljni vremski uslovi – naveo je Ivanović.

Izvor: Mediabiro.tv

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *